Politiet innrømmer: Det var sikkerhetsproblemer knyttet til skyting

11/07/2022 08:13

Emma Sletta

Utland
Foto: Eugene Hoshiko/AP/Ritzau Scanpix
Foto: Eugene Hoshiko/AP/Ritzau Scanpix
Politiet erkjenner feil knyttet til drapet.

Fredag kom det rystende rapporter fra Japan. Den tidligere statsministeren, Shinzo Abe, hadde blitt truffet av skudd under en tale i Nara-regionen. 67-åringen var i kritisk tilstand og døde timer etter skytingen.

Den triste kunngjøringen fikk mange kolleger fra den politiske verden til å tilby kondolanser og sende tanker til familie og slektninger. 

Men kunne skytingen vært unngått?

Det er vanskelig å si, men politisjefen i Nara-regionen sier nå at det var sikkerhetsproblemer knyttet til talen.

– Jeg synes det er ubestridelig at det var problemer med vokter og sikkerhetstiltak for den tidligere statsministeren Abe, sa Tomoaki Onizuka lørdag, ifølge The Guardian. Han lovet også en 'grundig etterforskning' av hendelsen, og la til:

"I alle årene siden jeg ble politimann i 1995. Har jeg ikke hat en større anger, ingen større anger enn dette."

Gjerningsmannens motiver er fortsatt uklare, og politiet har så langt nektet å identifisere organisasjonen gjerningsmannen trodde Abe hadde koblinger til.

Politiet etterforsker påstander om at skytteren tjenestegjorde i Japans marine, og sa at han så ut til å ha brukt en håndlaget pistol for å skyte ned Shinzo Abe.

NHK sier at gjerningsmannen til politiet har beskrevet måneder med planlegging for angrepet, inkludert en innledende tomt med eksplosiver som senere ble henlagt til fordel for å bygge våpen.

Opptak av angrepet viste at skytteren var i stand til å nærme seg Abe bakfra uten å bli fanget opp og trekke et våpen fra en pose. Han så ut til å avfyre to skudd, som hver produserte en sky av røyk.