Forside LIVSSTIL Smør eller margarin: Hva er egentlig sunnest? Se svaret her

Smør eller margarin: Hva er egentlig sunnest? Se svaret her

Butter,smør
Shutterstock.com

Det er det ingen tvil om, ifølge en finsk ernæringsekspert.

Akkurat nå leser andre

Når du står ved frokostbordet, er det små valg som mange tar uten å tenke over dem.

Det som skal på brødet er en av dem.

Likevel kan nettopp det valget fort føre til diskusjoner. Noen går av vane, andre av smak, mens mange prøver å følge helseråd.

Debatten blusser ofte opp når temaet fett kommer opp. Smør eller margarin deler vannet for mange nordmenn.

Temaet vekker følelser og sterke meninger.

Les også

Det handler ikke bare om ernæring, men også om bilder, tradisjoner og forestillinger om hva som er ekte.

Det skriver kotiliesi.

Følelser tar opp mye plass

De offisielle finske ernæringsanbefalingene peker på myk, vegetabilsk margarin fremfor smør og andre harde fettstoffer.

Likevel møter ernæringsfysiolog og autorisert kostholdsekspert Tuija Pusa fra Finlands hjerteforening ofte motstand.

Han finner at argumenter for smør sjelden handler om fakta, men om følelser og oppfatninger.

Les også

Smør blir av mange sett på som et naturprodukt, og naturlig er ofte det samme som sunt.

«Vi tror at alt naturen tilbyr er bra for mennesker. Det er allerede en umulighet fra et biologisk perspektiv, fordi naturen ikke eksisterer for mennesker», sier Tuija Pusa, ifølge den finske hjerteforeningen.

Kritikk av margarin er ofte basert på at vegetabilske fettstoffer oppfattes som industrielt produsert.

Pusa minner oss om at smør også krever omfattende bearbeiding før det kan smøres på brød.

Ifølge ham er moderne metoder ikke forbundet med helserisiko.

Les også

Tvert imot bidrar bearbeiding til bedre smak og lengre holdbarhet uten at det går på bekostning av næringskvaliteten.

Forskjellen i fett

Når man ser på innholdet, blir forskjellen tydelig.

Smør består hovedsakelig av mettet fett, som er assosiert med forhøyet LDL-kolesterol og økt risiko for hjerte- og karsykdommer.

Et høyt inntak kan også påvirke kroppens insulinfølsomhet og øke risikoen for diabetes type to, ifølge finske helsekilder.

Myk margarin basert på vegetabilske oljer inneholder derimot umettede fettsyrer, som har motsatt effekt.

Les også

De kan senke LDL-kolesterol og redusere lavgradig betennelse.

Flere produkter inneholder også essensielle fettsyrer og vitamin E, som beskytter kroppens celler.

Mange er også beriket med vitamin D, som er viktig for både bein og immunforsvar.

Tuija Pusa etterlyser kildekritikk og viser til den offentlig tilgjengelige databasen Fineli, som drives av det finske helseinstituttet.

«Derfra kan du for eksempel studere fettsyresammensetningen i smør og margarin. Fakta lyver ikke.»

Les også

Ads by MGDK