Retten nekter 16-åring abort: Er ikke "moden" nok til å ta en slik avgjørelse

19/08/2022 08:24

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En ankedomstol har hindret en 16 år gammel high school-elev i å ta abort, og sier at tenåringen ikke er «moden» nok til å ta en slik avgjørelse.

Rolling Stone rapporterer at tenåringen, hvis navn ikke er utgitt, ble ansett av kretsdommer Jennifer Frydrychowicz for ikke å være "moden" nok, noe som fikk henne til umiddelbart å anke dommen.

Lagmannsretten opprettholdt imidlertid den forrige avgjørelsen.

Dommerne Scott Makar, Harvey Jay og Rachel Nordby sa at hun «ikke klart og overbevisende kunne bevise at hun var moden nok til å bestemme seg for å ta beslutningen om å ta abort».

Rettsdokumenter viser at hun var 10 uker gravid.

Dokumentene sier også at hun er i varetekt for Floridas barnevern, men at hun for tiden bor sammen med en slektning.

Makar mente imidlertid at saken burde vurderes videre og gjennomgås av Frydrychowicz igjen, da tenåringen er foreldreløs og insisterer på at faren ikke kan ta vare på barnet sitt.

Han sa at tenåringens nåværende verge er «fin» med sin beslutning om å ta abort.

Krever tillatelse

I henhold til loven i Florida kan en mindreårig ikke ta abort med mindre han eller hun kan fremlegge samtykke fra en forelder eller verge.

Ifølge Guttmacher Institute krever minst 36 amerikanske stater tillatelse fra en forelder eller verge for at en mindreårig skal ta abort.

Florida er imidlertid blant de seks statene der foreldre må informeres om tenåringens hensikt før de fortsetter med prosedyren.

Human Rights Watch rapporterer at de fleste tenåringer under 18 år frivillig involverer en forelder eller verge i sin beslutning om abort, "selv om loven ikke krever det."

"Men for de som ikke gjør det - ofte fordi de frykter misbruk, forverrer familieforhold, blir kastet ut av hjemmet eller blir tvunget til å fortsette en graviditet - lover som Floridas utgjør en barriere for deres omsorg."