Russisk skip tilbakeholdt: Anklages for ‘ulovlig eksport’

06/07/2022 12:10

Emma Sletta

Utland
Foto: Erdem Sahin / Ritzau Scanpix
Foto: Erdem Sahin / Ritzau Scanpix
Tyrkia har tilbakeholdt et russisk lasteskip, som skal bli etterforsket videre.

Tyrkia har anholdt et russisk lasteskip da det må undersøkes nærmere. Skipet laster angivelig 7000 tonn hvete, men Ukraina anklager Russland for å stjele hveten.

Det russiske lasteskipet kommer fra den ukrainske havnebyen Berdiansk, som ligger ved Azovhavet. Byen er for tiden under russisk kontroll.

– Det første kommersielle skipet som har fraktet forsyninger fra en russiskkontrollert havn siden krigen begynte, sa lokale myndigheter etter seieren.

De sa at hveten var på vei til "et vennlig land" - uten å navngi det. De har på sin side uttalt at det er inngått avtaler om å levere hvete til Irak, Iran og Saudi-Arabia.

Lasteskipet nådde ikke lenger enn den tyrkiske havnen Karusu, som ligger ved Svartehavet like øst for Istanbul. Nå vil Tyrkia etterforske skipet etter at Ukraina anklaget hvetelasten for å bli stjålet.

Ukraina kaller det ‘ulovlig eksport av ukrainsk hvete’.

De nye myndighetene utpekt av Russland tror imidlertid ikke at hveten er stjålet og dermed mot internasjonale regler. De sier at hveten om bord på det arresterte lasteskipet ble kjøpt gjennom frivillige avtaler fra lokale bønder i det russisk-okkuperte territoriet rundt Berdiansk, melder det russiske nyhetsbyrået TASS.

Ukraina har bedt Tyrkia om å ta prøver fra hvetelasten for å finne ut hvor hveten kommer fra.

Ifølge den ukrainske ambassadøren til Tyrkia, Vasyl Dodnar, prøver Tyrkia å oppfylle de ukrainske forespørslene om prøvetaking.

- De samarbeider fullt ut. Skipet er for tiden ved inngangen til havnen. Det har blitt beslaglagt av tyrkiske skikker, sier ambassadøren.