Russland advarer: Kan stenge alt

19/08/2022 09:29

Emma

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det russiske forsvarsdepartementet sendte torsdag ut en advarsel.

Europas største atomkraftverk ligger i Ukraina. Zaporizhzhia er det det kalles. Zaporizhzhia har lenge blitt overtatt av russiske styrker, og derfor har flere organisasjoner - inkludert FN - vært alvorlig bekymret for sikkerheten i og rundt det enorme kraftverket.

Frykten har vært at mangelen på sikkerhet ved anlegget kan føre til en alvorlig atomkatastrofe som vil ramme mange mennesker de neste årene.

Anlegget produserer fortsatt strøm, men det vil ikke nødvendigvis fortsette å gjøre det.  Det russiske forsvarsdepartementet sa torsdag at det ukrainske atomkraftverket ville bli stengt dersom ukrainske styrker fortsatte å sende granater på det. 

Det skriver B.T.

Ukrainske ledere i hovedstaden Kiev benekter imidlertid beskyldninger om at ukrainske styrker bombarderer kraftverket. Russland og Ukraina har gjensidig anklaget hverandre for å angripe atomkraftverket over lang tid.

Advarselen fra det russiske forsvarsdepartementet sier at det er fare for en menneskeskapt atomkatastrofe ved Zaporizhzhia kjernekraftverk.

Russerne anklaget Ukraina for å planlegge «en provokasjon» på fabrikken fredag under besøket av FNs generalsekretær Antonio Guterre. Russland mener Ukraina vil fremprovosere en mindre ulykke, som de da vil skylde på Russland for å ha skjedd.

Igor Kirillov, leder for Russlands forsvar i radioaktiv, kjemisk og biologisk krigføring, sa at anleggets reservesystem, aktivert av skader og ulykker, ble skadet av granateksplosjoner.

Kirillov sa at en mulig ulykke ville bety spredning av radioaktivt materiale til land som Tyskland, Polen og Slovakia.

Antonio Guterres besøker Ukraina på torsdag og fredag.

Torsdag møter han Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy og den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan i den vestlige byen Lviv.

Blant annet vil det bli diskutert hvilke alternativer det er for en politisk løsning på krigen, samt den nåværende sikkerhetssituasjonen ved Zaporizhzhia kjernekraftverk.