Sånn har Elisabeth Fritzl det i dag

09/02/2024 20:09

Emma Sletta

Utland
Foto: Privat
Mange av oss husker denne forferdelige saken. Elisabeth Fritzl var fanget i en kjeller i 24 år, av sin egen far. De siste 12 årene har hun levd i frihet med en ny identitet.

Verden var i sjokk da det kom frem at østerrikeren Josef Fritzl hadde låst datteren Elisabeth inne i en kjeller i familiens hus i Amstetten i Østerrike.

I hele 24 år, uten at noen la merke til det.

Da Elisabeth forsvant i 1984, var hun 18 år gammel. Joseph meldte henne savnet og fortalte alle at datteren hans hadde rømt til en religiøs sekt. Politiet skal ha gjort lite for å forsøke å finne henne.

Men hun hadde ikke stukket av, hun var innelåst i kjelleren, bak åtte låste dører. Der ble hun voldtatt mange tusen ganger av sin far. Voldtektene førte til syv fødsler. Et av barna døde, og under rettssaken innrømmet Josef Fritzl at han hadde brent liket.

Tre av barna Elisabeth ufrivillig hadde med sin far dukket plutselig opp på dørstokken til Josef Fritzl og hans kone da de var spedbarn. Brev fulgte med barna der Elisabeth tilsynelatende forklarte at hun ikke kunne ta vare på dem. I virkeligheten var det Josef selv som hadde skrevet brevene. De tre andre barna bodde sammen med Elisabeth i fangehullet.

Friheten kom i april 2008, da Elisabeths førstefødte, Kerstin, hadde pusteproblemer. Kerstin var 19, mens Elisabeth var 42.

Elisabeth tryglet faren om å la datteren dra til sykehuset. Kerstin ble til slutt fraktet til sykehus. Her fortalte Joseph personalet at hun var barnebarnet hans, Han holdt seg til historien fra 1984 og sa at han ikke visste hvor Kerstins mor, Elisabeth, var.

Men da legene ikke kunne stille diagnosen på Kerstin, sendte de en offentlig oppfordring i media om at Elisabeth måtte ta kontakt.

Hun klarte til slutt å overtale Fritzl til å slippe henne ut og la henne dra til sykehuset med ham.

På sykehuset, og med garanti for at hun aldri ville se faren sin igjen, fortalte Elisabeth den forferdelige historien. Samme kveld slo politiet til mot Fritzls hus i Amstetten og fant ytterligere to barn fanget i kjelleren.

Foto: Privat

Under rettssaken mot Josef Fritzl var mediepresset enormt. Men Elisabeth Fritzl slapp unna kameralinsene og har holdt en lav profil hele tiden. I dag er hun 54 år og bor på et ukjent sted med ny identitet.

Elisabeth er nå gift og bor med sine barn i en liten by med mindre enn 2000 innbyggere, nord i Østerrike.

Det skriver Who.com.au.

Barna er mellom 17-31 år. Navnet og den nøyaktige plasseringen av byen er hemmelig.

– Familien har det bra. De kommer ofte til restauranten min, og vi behandler dem slik vi behandler alle gjestene våre. Alle i byen kjenner dem, de har det bra i livene sine. Forteller en lokal restauranteier.

En annen innbygger i byen sier at de, gitt det de har blitt utsatt for, er veldig morsomme, glade og ler mye.

Læs også:

Fant en gammel matboks fra 1951 på loftet: Fikk sjokk da den ble åpnet Da et ektepar kjøpte en eldre bolig, bestemte de seg for at huset skulle renoveres. Under renoveringen fant de to matbokser, som var klemt fast under loftet i kjelleren. Innholdet i matboksene sjokkerte dem.