Se Danmarks høyeste fjell: Består utelukkende av avfall

10/11/2022 14:34

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Danmarks høyeste fjell ligger ikke lenger på Jylland. Nå ligger det midt i København - og det er laget av avfall.

Nå ligger Danmarks høyeste fjell gjemt i Danmarks avfallscontainere.

I en pressemelding avslører Kleen Hub en viral 3D-video av Danmarks ekstreme forbruk av avfall.

Ifølge offisielle tall fra Miljøverndepartementet kastes 300 millioner engangskopper og 150 millioner engangsmatemballasje hvert år.

Kleen hub har beregnet at ved å multiplisere dette beløpet med 10 år, vil Danmarks høyeste topp øke. I stedet for steiner vil fjellet imidlertid være laget av engangsemballasje i stedet for stein.

For å sette det i perspektiv vil avfallsfjellet være 206 meter både i høyde og diameter og overgå Yding Skovhøj, Ejer Bavnehøj og Møllehøj.

For best å forstå størrelsen på en så stor mengde avfall, har kleen hub publisert en tankevekkende 3D-video som viser fjellet midt i hjertet av København, mellom de berømte landemerkene Frederiks Kirke, Christiansborg og Rosenborg slott.

"Det er viktig å gi folk noe visuelt for å hjelpe dem å forstå den faktiske størrelsen på problemene," sier Giuseppe Lanzafame, medstifter av kleen hub og skaperen av kampanjen.

Videoen har blitt møtt med en blanding av reaksjoner på internett: fra nysgjerrighet til frustrasjon, men alle er enige om en ting: Vi må endre måten vi forbruker på.

Kleen hub har vært i rampelyset for å etablere Danmarks mest vellykkede retursystem for emballasje - med en returrate på 98%, som er enda høyere enn det velkjente Dansk Retursystem. Det spesielle med kleen hub er at den erstatter takeaway engangsemballasje (kaffe og mat) med gjenbrukbare alternativer via en smarttelefonapp som sikrer at emballasjen returneres. Med denne sirkulære løsningen havner ikke avfallet i forbrenning eller som avfall i danske gater.

Se den virale videoen her.