Skole i shitstorm: Pedagog halshugger haner foran små barn

15/09/2017 09:45

Anniken Hauge

Utland
Foto: Facebook
Foto: Facebook
En skole i Danmark utsettes nå for massiv kritikk på Facebook, etter en lærer viste halshugging til barneskoleelever.

En skole i byen Silkeborg 50 kilometer vest for Århus i Danmark opplever for øyeblikket en shitstorm på sosiale medier.

Skolen ved navn Langsøskolen har fått massiv kritikk på Facebook-siden deres, da en pedagog på SFO onsdag denne uken viste en større gruppe barneskoleelever hvordan man halshugger haner.

Det skriver danske Ekstra Bladet

Skolens personale og skoleleder Keld Vestergaard støtter opp om pedagogens handling, da halshuggingen av de to hanene er en del av et prosjekt skolen har gjennomført.

Keld Vestergaard har selv lagt videoen opp for å dokumentere avslutningen på det faglig/pedagogiske prosjektet 'fra start til slutt'.

SFO-barna som var vitne til halshuggingen var i alderen 6-9 år. Skolelederen forklarer bakgrunnen til halshuggingen til Ekstra Bladet: 

- Det er et prosjekt som startet med at vi fikk ruget ut et kull kyllinger. I kullet var det tre haner. Det er for mange. Våre overveielser var derfor hvorvidt vi skulle avlive to av dem i skjul, eller om avlivningen skulle være en del av det barna skal oppleve. Vi respekterer at noen kan ha en annen holding. Men vi anbefalte at det var fint for barna å være en del av et slikt prosjekt, sier Keld Vestergaard.

Barna fikk derfor oppleve at de to hanane først ble slått hardt i hodet, hvorpå et par øksehugg fikk skilt hodet fra kroppen. Deretter lot læreren blodet dryppe ut i en bøtte. Og barna fikk lov til å være med og plukke og koke kyllingene.

Meningen er at de senere skal få være med og spise kjøttet når det er tilbredt. 

Det høres kanskje ut som en spennende og erfaringsrik opplevelse for barna, men situasjonen har altså skapt massiv kritikk under videoen som er delt på skolens åpne Facebook-siden:

- Det er helt makabert å bruke slakting som underholdning. I hvert fall for barn, skriver Valentin Kruse.

En annen Facebook bruker sier seg enig med ovenstående og kommenterer:

- Ja, det er helt tydeligt på flere av barnas ansikt at de nøt dette 'showet', skriver Johnny Højfeldt.

- Helt perverst - hva innbiller de seg - respektløst - unødvendig - det er ondskap, skriver Anni Westergaard, mens Bine Tillgaard forteller at 'det er noen barn som er blitt traumatisert her'.

Andre Facebook-brukere velger å heller kritisere måten dyrene er blitt slaktet på og kaller det amatørmessig:

- Det ser ikke ut som en rask, smertefri og human avlivning, slik det bør være ifølge loven? Er det ikke nesten på grensen til mishandling (eller over)??, spør Susannah Hazel Woods.

Men det finnes også de som støtter skolen. Jane Gregersen er selv mor til en datter i 3. klasse som så 'showet'  som altså nå blir sterkt kritisert på skolens Facebook-side. Hun forteller til Ekstra Bladet at skolen på forhånd hadde orientert foreldrene om projektet.

- Jeg synes prosjektet er en veldig god idé. Som mamma synes jeg det er fint at barna ser hvordan mat kommer fra dyret til munnen. Og når man forbereder barna på en pedagogisk måte først, så vet barna hva det handler om. Datteren min kom hjem og fortalte at hun hadde hatt en morsom og spennende opplevelse. For henne hadde det ikke vært annerledes enn hvis de hadde lært å bruke rockering, sier Jane Gregersen til Ekstra Bladet.

Se selv videoen av SFO-barna som iakttar halshuggingen av de to hanene rett nedenfor:Les også: Som sendt fra himmelen: Nå kan du få cola med kaffesmak