Stor alarm i Thailand: Radioaktiv sylinder forsvant

16/03/2023

Emma Sletta

Utland
Foto: The Prachinburi Provincial Public Relations Office/AP
Foto: The Prachinburi Provincial Public Relations Office/AP
Sylinderen er 30 centimeter lang og 13 centimeter bred. Den er svært radioaktiv – og den er forsvunnet.

– Vi bruker utstyr for å spore stråling, og i ufremkommelige områder har vi sendt droner og roboter, sier Pennapa Kanchana i thailandske myndigheter.

I Thailand har en stor alarm blitt utløst etter at sylinderen som inneholdt det farlige stoffet Cesium-137 ble meldt savnet under en rutinekontroll sist fredag, ifølge CNN.

Eksperter advarer om at utilsiktet å komme i kontakt med det radioaktive innholdet kan få store konsekvenser for mennesker. Det kan resultere i brent hud, strålingssykdom og til og med en potensielt dødelig risiko for å utvikle kreft.

Ved et kullkraftverk i Prachin Buri-provinsen, øst for hovedstaden Bangkok, har sylinderen blitt brukt til å måle askekonsentrasjoner.

Nå er det ingen som vet hvor det er.

– Det er uklart om gjenstanden ble stjålet av skrapsamlere eller om den rett og slett var feilplassert, sier Mongkol Thopao, politisjef i området.

"Vi har også sendt lag til deponier i området ... fortsatt ikke å finne noe."

Det står videre at politiet mistenker at den radioaktive sylinderen kan ha forsvunnet så langt tilbake som i februar, men så langt har det store søket ikke ført til noe.

Forsvinningen av det i et område ikke langt fra tett befolkede Bangkok har forårsaket ytterligere bekymring.

Omtrent en halv million innbyggere bor i selve Prachin Buri-provinsen, som også huser flere nasjonalparker som Khao Yai, som er populære blant både lokalbefolkningen og turister.

Merkelig nok var det også en – mye mindre – sylinder med Cesium-137, som forsvant i Australia tidligere i år.

Den ble imidlertid funnet etter flere dager med massiv leting.

Læs også:

Bergensbanen stengt: Passasjerer måtte overnatte på toget Bergensbanen og flere fjelloverganger ble stengt på grunnlag av uvær. Passasjerene har overnattet på toget i natt.
Etter ny studie: Forskere kommer med advarsel til personer som sover for lite Sover du for lite? Det kan få store konsekvenser for deg. Hvis du sover mindre enn fem timer om natten, øker det risikoen for en blodpropp.