Tidligere russisk utenriksminister uttaler seg om atomtrusler: «Putin er rasende» og «desperat»

01/03/2022 11:20

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mer nylig har frykten økt for at Russland kan bruke atomvåpen i kampen mot Ukraina.

Kampene i Ukraina er nå i gang på dag seks, og flere eksperter mener Russland har møtt mer motstand enn de forventet.

Mange tror derfor også at landets president Vladimir Putin begynner å bli irritert, og den tidligere russiske utenriksministeren Andrei Kozyrev har også nylig beskrevet presidenten som «rasende» og «desperat».

Det sier TV 2

Disse uttalelsene kommer i kjølvannet av Putins kunngjøring om at Russland øker sin kjernefysiske beredskap mens de forventer å utplassere atombomber til sin allierte nabo, Hviterussland

Dette kan skje fordi hviterussere i en «folkeavstemning» har blitt kritisert av den vestlige statsoverhode for ikke å være demokratiske, hviterussere besluttet at Hviterusslands grunnlov skulle endres for å tillate atomvåpen å bli utplassert innenfor sine grenser.

Landets president, Aleksandr Lukashenko, har også sagt: «Hvis du [Vesten] utplasserer atomvåpen i Polen eller Litauen ved våre grenser, vil jeg be Putin om å gi tilbake våre atomvåpen betingelsesløst, og trusselen om atomvåpen er derfor reell.

En trussel du kan lese mer om her

Nå har imidlertid ABC News snakket med Kozyrev, som var utenriksminister til Russland på 1990-tallet under Russlands president Boris Jeltsin og også, ifølge ham, hadde et solid vennskap med Putin.

« Putin er rasende på den ene siden og desperat på den andre, og det er derfor Putin nå bløffer med atomtrusselen,» forklarte han, og utdypet videre da verten spurte om han trodde det bare var en bløff.

"Så absolutt [...]," svarte han slik.

Ifølge ham kan man derfor hvile lett, siden man ikke bør forvente at atomtrusselen fra Russland skal settes i praksis.

Men hvis du fortsatt er bekymret, kan du  se en video om hvordan du best kan overleve en atomkrig.