Toppolitiker må holde seg hjemme: Er ikke velkommen i Ukraina

13/04/2022 12:09

Emma

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Den ukrainske regjeringen har avslått besøket.

Gjennom invasjonen har Tyskland vært veldig støttende for Ukraina. Rikskansler Olaf Scholz gjorde et historisk skifte i tysk utenrikspolitikk da han noen dager etter invasjonen gjorde unna med tysk pasifisme i mer enn 70 år.

Nå tok det gjenopprustning, og bare i 2022 vil det tyske militæret motta ytterligere 100 millioner euro.

Men ikke alle tyskere er like populære i Ukraina.

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier har blitt fortalt av Ukrainas regjering at han ikke er ønsket som gjest i Ukrainas hovedstad Kiev.

Det sier Frank-Walter Steinmeier selv.

Steinmeier hadde planlagt et besøk i hovedstaden sammen med polens presidenter og de baltiske statene Estland, Latvia og Litauen.

– Jeg var klar for det, men det må jeg selvsagt merke meg – det var ikke ønsket i Kiev, sier Steinmeier.

Steinmeier har nylig blitt kritisert for å ha tatt en relativt vennlig og forsonende linje mot Russland i flere år. Etter krigen har steinmeier imidlertid distansert seg fra Russland og Russlands president Vladimir Putin.

– Vi kjenner alle Steinmeiers nære bånd til Russland. Han er ikke velkommen i Kiev akkurat nå. Vi får se om det endrer seg, sier en ukrainsk diplomat til Bild avis.

Steinmeier har tidligere også vært tilhenger av Rørledningen Nord Stream 2, som skulle frakte gass fra Russland til Europa.

Det beryktede energiprosjektet er imidlertid satt på vent nå, og Steinmeier har også erkjent at det var en feil å støtte et prosjekt som ville være en god økonomisk avtale for Vladimir Putin.

Putins aggresjoner i Ukraina kom imidlertid som en overraskelse på den tyske presidenten.

– Jeg trodde ikke den russiske presidenten ville risikere landets fullstendige politiske, økonomiske og moralske undergang i jakten på en illusjon av et imperium, sier Steinmeier i et intervju med Der Spiegel.