Ukraina hevder å ha drept flere iranere

25/11/2022 08:34

Sofie

Utland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Sier de har drept flere iranske militære rådgivere på Krim og advarer landet mot en ny tilstedeværelse.

Oleksij Danilov, sekretær for Ukrainas forsvars- og sikkerhetsråd, hevder overfor The Guardian at flere iranske militære rådgivere er drept på Krim.


Ifølge Danilov måtte iranerne bli på den russisk-annekterte halvøya for å hjelpe Russland med å bruke Shahed-136 væpnede droner levert til det iranske regimet.

 Han forklarer at Irans militære tilstedeværelse i Ukraina er målet for ukrainske angrep.

-De er på vårt territorium. Vi inviterte dem ikke hit, og hvis de samarbeider med terrorister, og deltar i ødeleggelsen av landet vårt, må vi drepe dem, sier Danilov til avisa.

Israels Kan radiostasjon rapporterte i oktober, siterer en ukrainsk tjenestemann, at 10 iranere som jobbet med å trene russiske tropper ble drept i de ukrainske angrepene. 

Amerikanerne mener også at iransk personell hjalp russiske styrker med å gjennomføre droneangrep mot ukrainske mål på den russisk-annekterte Krim-halvøya. 

Dette ble bekreftet av Det hvite hus sikkerhetstalsmann John Kirby i oktober. 

Han uttalte da at iranerne fungerte som piloter og teknikere, men russerne opererte dronene. 

Amerikanske etterretningskilder fortalte CNN at russiske operatører trente iranske dronesystemer i Iran. Iranske agenter skal ha kommet til Krim tidligere i høst for å yte ytterligere hjelp.

Bekreftet dronesalg Iran innrømmet 5. november gjennom utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian at de hadde solgt droner til Russland. 

Inntil nå har iranske tjenestemenn benektet at Iran forsynte Russland med våpen brukt i krigen mot Ukraina. 

 Men utenriksministeren hevdet at salget fant sted før krigen. 

 Tre dager senere rapporterte Sky News at et russisk fly skulle ha landet i Teheran i august med 140 millioner euro i kontanter og beslaglagt britiske og amerikanske våpen i bytte mot angrepsdroner.

Russland og Iran skal nå ha blitt enige om en avtale om å bygge iranskdesignede froner på russisk jord, ifølge Washington Post, som henviser til vestlige etterretningskilder.