Zelenskyj ber FN utvise Russland

29/06/2022 08:41

Emma

Utland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Medlemmer av FNs sikkerhetsråd, inkludert Russland, holdt et øyeblikks stillhet for ofrene for krigen i Ukraina.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anklaget Russland for å være en 'terroriststat' da han talte via video til FNs sikkerhetsråd tirsdag.

Den ukrainske presidenten vil at Sikkerhetsrådet skal utvise Russland fra FN og starte en sak for å undersøke det russiske militærets handlinger i Ukraina.

– Russland har ingen rett til å delta i å diskutere og stemme når det gjelder krigen i Ukraina, som er uprovosert og kolonialistisk fra russisk, sa Zelenskyj.

"Jeg oppfordrer dere til å frata delegasjonen terroriststaten sin makt."

Russland har imidlertid vetorett i Sikkerhetsrådet, og vil dermed kunne blokkere resolusjoner som kan vurderes på forespørsel fra Zelenskyj.

Zelenskyjs tale til FN kom i kjølvannet av et russisk missilangrep på et kjøpesenter i den ukrainske byen Kremenchuk der minst 18 mistet livet.

Vestlige land har fordømt angrepet.

De 15 medlemmene av FNs sikkerhetsråd - inkludert Russland - reiste seg og holdt et øyeblikks stillhet da Volodymyr Zelenskyy oppfordret dem til å "huske alle ukrainerne som har blitt drept i denne krigen".

Russlands viseambassadør til FN, Dmitry Polyansky, fortalte Sikkerhetsrådet at Zelenskyjs tale i rådet undergravde rådets autoritet. Sikkerhetsrådets primære funksjon er å sikre internasjonal fred og sikkerhet.

– FNs sikkerhetsråd bør ikke gjøres om til en plattform for en PR-kampanje for president Zelenskyj, slik at han kan få flere våpen fra deltakere på NATO-toppmøtet, sier han.

Russland har nektet for å stå bak rakettangrepet på kjøpesenteret.

I stedet står det at Russland hadde truffet et depot i nærheten med europeisk og amerikansk ammunisjon, og at det har forårsaket en eksplosjon som førte til at en brann startet i kjøpesenteret.

"Vi har gått tom for ord for å beskrive meningsløsheten, nytteløsheten og ondskapen", sier Rosemary DiCarlo, leder for politiske saker i FN.

Hun oppfordrer alle parter til å beskytte sivile og sivile infrastrukturer.

 

 

Læs også:

Märtha og Durek trakk tilbake bryllupsinvitasjonen Det kommende ekteparet trakk tilbake bryllupsinvitasjonen.
Ektemannen overrasker kona med drømmekjøkken: Reaksjonen hennes knuser hjertet hans Han hadde gledet seg til å vise kona det nye kjøkkenet som han hadde laget selv mens hun var på ferie.