5 ting du ALDRI skal dele på Facebook

02/10/2016 22:00

Anniken Hauge

Viralt
Har du en tendens til å dele det samme som vennene dine, uten å ha sett gjennom innholdet? Vær forsiktig med det. Foto: Shutterstock.
Har du en tendens til å dele det samme som vennene dine, uten å ha sett gjennom innholdet? Vær forsiktig med det. Foto: Shutterstock.
Tenk deg om en ekstra gang neste gang du vil dele et bilde eller et innlegg på Facebook.

Facebook har blitt allemannseie, og de fleste klarer ikke forestille seg å være foruten det verdenskjente sosiale mediet, men det er god grunn til å trå varsomt, skriver den svenske avisen Metro.

Selv om det virker harmløst å være å Facebook, finnes det masser av feller du risikerer å tråkke i, hvis du ikke tenker deg om.

 

Her er fem ting du ikke bør dele på Facebook:

1. Etterlysninger. Vær forsiktig med å dele etterlysninger, med mindre de kommer fra politiet. Ellers vet du ikke sikkert hva som er rett og galt i historien. Kanskje er det en voldelig mann som leter etter kona si, som ikke vil bli funnet av frykt for mannen. Så tenk deg godt om, selv om etterlysningen høres sann ut og avsenderen er oppriktig.

2. Innlegg hvor folk ble hengt ut. Det er samme som med etterlysninger, du kjenner ikke hele historien. Og ved å dele et innlegg, kan du lett bidra til å spre usanne rykter om en person – for eksempel en mistenkt eller et offer – og gjøre folk unødvendig ulykkelige. Du aner ikke hva hovedpersonene synes om å bli uthengt til offentlig skue.

3. Konkurranser. Hvis en konkurranse oppfordrer til at du deler bilder eller liker sider for å vinne premier på Facebook, er det sannsynligvis svindel da slike konkurranser er ulovlige.

4. Test. Ikke besøk de hjemmesidene som tilbyr forskjellig testing, hvor du oppfordres til å logge inn med Facebook-kontoen din, og samtidig gir de tillatelse til å skrive på Facebook-veggen din. Du skal aldri gi andre tillatelse til å ha kontroll over Facebook-kontoen din. Hvis skaden allerede har skjedd, kan du inn på ’privatinnstillinger’ på Facebook, og holde musen over de applikasjonene du ikke ønsker skal ha adgang, og fjerne dem.

5. Noe du ikke har lest igjennom. Du er selv ansvarlig for hva som blir delt på Facebook-siden din, så vær kritisk og les gjennom innlegget og annet, før du deler det. Ellers kan du få problemer på flere områder. Det er ikke særlig morsomt å komme til å dele noe man selv ikke står for eller som er upassende. 

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.