Ekspertenes dystre spådom: Vi er nære dommedag

25/01/2018 20:30

Anniken Hauge

Viralt
Ifølge en rekke atomforskere er klokken to minutter til verdens undergang - ifølge deres beryktede dommedagsklokke.

I 1947 oppfant en rekke av verdens førende atomforskere en den såkalte ‘dommedags-klokken’, som man hvert år siden har tatt tiden på. I år er klokken faretruende nære verdens ende hvert år siden har taget tiden på, og i år er uret faretruende tæt på verdens ende.

I 2018 viser klokken bare to minutter til dommedag. Det skriver britiske Metro.

Klokken har til formål å indikere hvor nærme vi er på en atomkrig som vil forårsake dommedag for verden slik vi kjenner den.

De fiktive minuttene skal vi hvor langt unna - eller nære - verden er på atomkrig. Da det dystre uret ble presentert for verden for første gang i 1947, vurderte forskerne at vi var 7 minutter unna dommedag.

Siden den gang har minuttene variert. I 1949 - bare to år etter klokkens oppfinnelse - var verden tre faretruende minutter fra atomkrig, mens vi for eksempel i 1991 - etter avslutningen av den kalde krig - var beroligende 17 minutter fra apokalypse.

I år er igjen faretruende nære. Torsdag avslørte forskere fra the Bulletin of the Atomic Scientist at klokken nå i 2018 bare er to minutter fra dommedag. Utsiktene til verdens undergang har ikke vært så dystre siden 1953. Da sto uret også på to minutter.

I fjor så det heller ikke så bra ut. I 2017 sto klokken på 2 1/2 minut - hvilket har gjort verden et halvt minutt farligere sted å leve.

Forskerne begrunner blant annet det alarmerende valget av minutter med at verdens ledere fra land som USA, Russland og Nord-Korea er lang unna å bli enige og har en svært aggressiv og fiendtlig tone overfor hverandre. 

Spesielt USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un har flere ganger truet hverandre med krig og ødeleggende atomvåpen. 

 

Læs også:

3 geniale triks: Så enkelt kan du bli kvitt løvetann i hagen Hvis du også er lei av løvetann i hagen din, bare følg disse tre smarte triksene.