Knust kamera på stranden avslørte en grusom tragedie

14/11/2022 14:11

Emma Sletta

Viralt
Foto: Privat
Foto: Privat
Et par hadde ingen anelse om hva som ventet dem mens de sto og tok bilder sammen på deres hyggelige ferie.

I 2005 skylte et kamera opp på stranden i Thailand. Det var ødelagt, men bildene var intakte og de kunne fortelle om en forferdelig tragedie.

De fleste av oss husker tsunamien som rammet Sørøst-Asia tilbake i 2004.

Over 200.000 mennesker mistet livet, og bilder og videoer av de dødelige bølgene som traff strendene ble publisert i media rundt om i verden.

Året etter ble kameraet skylt i land på en strand i Khao Lak. Her var opprydningsarbeidet etter den forferdelige katastrofen fortsatt i full gang.

Christian Pilet fra Washington og hans venn dro til stranden, de var frivillige og hjalp til med å rydde opp og gjenoppbygge området.

Midt i kaoset mellom kofferter, sandaler og andre personlige eiendeler skylt i land, fant de kameraet.

Det var knust og deres første instinkt var at det ikke var noe å komme etter, men de tok ut minnekortet og tok det med tilbake til hotellrommet.

De ble overrasket da de grusomme bildene avslørte et pars siste minutter i live.

Syv bilder på kamera

På kameraet var det totalt syv bilder. De ble alle tatt om morgenen den 26. desember 2004. På det første bildet sto paret og holdt om hverandre, solbrune, glade - og intetanende om hvilken skjebne som ventet dem.

De påfølgende bildene ble tatt bare minutter før de ødeleggende bølgene gjorde turistparadiset til et kaos av død og ødeleggelse.

Du ser hvordan bølgene kommer nærmere og nærmere stranden, på hvert bilde som er tatt. På det siste bildet er bølgene nær stranden - og dette er det siste bildet som er tatt før paret mistet livet.

Bildene etterlot Christian Pilet og kameraten med mange ubesvarte spørsmål. Hvem var ekteparet og var de fortsatt i live?

De to vennene bestemte seg for at uansett hva, ville de bringe bildene tilbake til enten ekteparet eller parets familie. Derfor startet de et søk.

De var overbevist om at de enten lette etter et svensk eller tysk par - basert på det faktum at de fleste turistene i området enten var tyskere eller svensker.

Dette ga imidlertid ingen resultater, selv om de besøkte både den svenske og tyske ambassaden.

Derfor steppet kona til Christian Pilet inn og hjalp til med et google-søk - og det lønte seg.

Hun fant en nettside der det var et bilde av paret savnet etter den katastrofale morgenen i 2004.

Christian Pilet kjørte til Vancouver den 11. februar 2005 for å gi bildene til John og Jackies tre overlevende sønner.

Sønnene var takknemlige for å få bildene. I månedene etter tsunamien hadde de manglet svar på hva som hadde skjedd med foreldrene, som hadde vært på fire måneders ferie i Khao Lak i Thailand.

De sa at de hadde blitt fortalt av thailandske myndigheter at foreldrene deres var døde. Faren deres ble funnet på stranden 31. desember og moren 13. januar.

De ble funnet på samme strand, men et stykke fra hverandre.

Det hadde vært vanskelig for sønnene å ikke vite hva som hadde skjedd den morgenen, så da de fikk bildene falt en stein fra hjertet deres da de endelig fikk svar.

– Det er fortsatt så mange som ikke har fått svar. Hele denne tiden har tatt en slik toll på mine brødre og meg. Det har vært vanskelig å ikke vite noe. Men nå vet vi det. Sa parets sønn Patrick.

Christian Pilet hadde et spørsmål som hadde vært presserende - hvorfor hadde ikke foreldrene prøvd å flykte? Men han visste allerede svaret selv.

– Jeg har gått på den stranden selv. Det var ikke et eneste sted de kunne ha flyktet til. Til å begynne med vurderte de sannsynligvis ikke engang å rømme. Da de tok det siste bildet, skjønte de det - men det var for sent.