Ulrik advarer med uhyggelig bilde fra dansk kirkegård: «Det er verdt å tenke på»

07/08/2020 09:37

Emma Sletta

Viralt
Et tilfeldig besøk på en kirkegård fikk Ulrik Gerdes til å dele et bilde med et viktig budskap.

Faktisk var Ulrik Gerdes og familien hans på vei til et gullbryllup da de hadde tatt turen fra Taulov til Give i Jylland i starten av august.

Men da Ulrik Gerdes, hans kone og deres to barn hadde veldig god tid, bestemte de seg for å besøke en familiegrav på veien.

«Vi var i god tid, så Lisbeth (Ulriks kone) foreslo at vi skulle ta en tur rundt Vester Kirke for å se besteforeldrenes gravsted» forklarer 63 år gamle Ulrik Gerdes til Dagens.dk.

På kirkegården i Give oppdaget han tilfeldigvis en grav som senere gjorde et stort inntrykk på han, som jobber som overlege i Middelfart.

- Jeg så en gravstein for fem barn, da vi var på vei ut av kirkegården. På en litten plaket sto en forklaring på den tragiske skjebne deres, det var under en difteri-epidemi i 1903, forklarer han, som senere delte et bilde av gravstedet på både Twitter og Facebook.

På den hvite gravsteinen kan du lese hvordan en familie i 1903 mistet hele fem barn på bare fire dager til bakteriesykdommen difteri, som sist ble oppdaget i Danmark i desember 1998.

 

For Ulrik Gerdes var gravsteinen imidlertid ikke bare en påminnelse om hvor hardt livet kunne være i gamle dager, men også et klart bilde av hvor viktig det er å vaksinere barna sine.

Derfor har han skrevet til bildene:

- En tragisk påminnelse fra 1903 til anti-vaksinasjon folk. Fem søsken som døde av difteri innen 4 dager.

Ulrik Gerdes mener selv at den harde gravsteinen er et konkret argument på hvor viktig det er å inkludere sig i debatten om vaksinering av barn.

«Historien viser hvor forferdelige forholdene kunne være i gamle dager, før du kunne bli vaksineret mot difteri. Det er verdt å huske. Spesielt for folk her i 2020 som kanskje ikke vet hvor mange barn som tidligere døde på grunn av smittsomme sykdommer som knapt eksisterer den dag i dag - nettopp fordi vi har noen effektive vaksinasjonsprogrammer, forklarer han.

Selv om flere og flere foreldre stiller spørsmål ved fordelene med å vaksinere barna sine i disse årene, mener Ulrik Gerdes at det fortsatt er en avgjørende nødvendighet.

«Mennesker har kommet opp med mange strålende ting over de sidste ti år, og vaksinasjoner er i topp-10-kategorien av to grunner,» sier han og utdyper:

«Den første grunnen er fordi det er veldig smart å trene folks immunsystem med ufarlige deler av mikroorganismer, slik at systemet raskt går i aksjon og dreper farlige mikroorganismer hvis du blir smittet med dem»

«Den andre grunden er at vaksiner gjør det umulig for farlige mikroorganismer å spre seg mellom mennesker og skape dødelige epidemier,» forklarer Ulrik Gerdes, som frykter at vi risikerer å skape grobunn for epidemier som i gamle dager hvis hyppigheten av vaksinasjoner av barn falder.

Siden Ulrik delte bildet på sosiale medier, har han fått en del reaksjonener, men de aller fleste av dem er positive.

Samtidig har hans innlegg blitt delt tusenvis av ganger, og blitt et stort spark i den viktige debatten om barnevaksinasjon.

Du kan se Ulrik Gerdes innlegg nedenfor: