Korona treffer sannsynligvis hardere hvis du mangler dette vitamin

Hvis du mangler vitaminer, kan koronaviruset treffe deg hardere. Men spesielt et bestemt vitamin ser ut til å være ekstra viktig.

Det har vært så mange studier som viser forskjellige resultater i forbindelse med koronaviruset, men nå indikerer to studier at koronaviruset treffer hardere hvis du mangler et visst vitamin.

D-vitamin er viktig

Det er vitamin D som blir fremhevet i studien, og ny forskning tyder på at du må ha rikelig med D-vitamin hvis du vil være godt beskyttet mot koronaviruset. Det skriver Insider.

Les også

Ups! Moren dro med datteren på sykehuset. Da avslørte røntgen bildene pinlig hemmelighet

Insider forklarer om to helt nye studier, som ifølge dem kan vise at høyt nivå av vitamin D kan gjøre mennesker bedre rustet slik at de ikke blir truffet like hardt av koronaviruset.

Undersøker data

I en studie undersøker forskere data fra blant annet Kina, Iran, Tyskland, Italia og USA. 

Forskerne sammenlignet deretter disse dataene med deres kunnskap om populasjonen i landenes mengde vitamin D.

Og her fant forskerne en sammenheng mellom mangel på vitamin D og det faktum at de ble rammet hardere av koronavirus. 

De som manglet vitamin D fikk en komplikasjon også kalt encytokinestrom. Det får ganske enkelt immunforsvaret til å eksplodere. 

Ali Daneshkhah, en postdoktor ved Northwestern University og hovedforfatter av studien, sa i en pressemelding at en cytokin storm kan forårsake alvorlig skade på lunger og føre til akutte luftveissyndrom og i verste fall død hos pasienter. Samtidig forklarer han at dette er akkurat det som ser ut til å drepe de fleste COVID-19 pasienter. 

Lavere dødelighet i land med mye D-vitamin

Dette er imidlertid ikke den eneste studien som peker i retning av vitamin D gjør det lettere å overleve coronaviruset.

I tidsskriftet Aging Clinical and Experrimental Research ble en annen studie publiserte forrige onsdag der forskere fra Storbritannia opp til, jo høyere et gjennomsnittlig nivå av vitamin D et land hadde, jo færre smittede og lavere dødelighet blant befolkningen. Forskere har kikket på 20 europeiske land. 

Italia og Spania har lave vitamin D-nivåer

I Italia og Spania har det vært mange dødsfall, og forskere mener dette skyldes at befolkningen i begge land har et lavere gjennomsnittlig nivå av vitamin D enn vi har i de nordeuropeiske landene. 

I Danmark, Finland, Norge og Sverige har vi et mye høyere gjennomsnittlig nivå av vitamin D. Dette kan sees i statistikken, siden vi har lagt færre døde og smittete med koronaviruset. 

Les også

11 år gamle Michelle får mensen: Noen uker senere, roper hun på moren fra badet