Korona treffer sannsynligvis hardere hvis du mangler dette vitamin

21/07/2020 10:45

Emma Sletta

Nyheter
Hvis du mangler vitaminer, kan koronaviruset treffe deg hardere. Men spesielt et bestemt vitamin ser ut til å være ekstra viktig.

Det har vært så mange studier som viser forskjellige resultater i forbindelse med koronaviruset, men nå indikerer to studier at koronaviruset treffer hardere hvis du mangler et visst vitamin.

D-vitamin er viktig

Det er vitamin D som blir fremhevet i studien, og ny forskning tyder på at du må ha rikelig med D-vitamin hvis du vil være godt beskyttet mot koronaviruset. Det skriver Insider.

Insider forklarer om to helt nye studier, som ifølge dem kan vise at høyt nivå av vitamin D kan gjøre mennesker bedre rustet slik at de ikke blir truffet like hardt av koronaviruset.

Undersøker data

I en studie undersøker forskere data fra blant annet Kina, Iran, Tyskland, Italia og USA. 

Forskerne sammenlignet deretter disse dataene med deres kunnskap om populasjonen i landenes mengde vitamin D.

Og her fant forskerne en sammenheng mellom mangel på vitamin D og det faktum at de ble rammet hardere av koronavirus. 

De som manglet vitamin D fikk en komplikasjon også kalt encytokinestrom. Det får ganske enkelt immunforsvaret til å eksplodere. 

Ali Daneshkhah, en postdoktor ved Northwestern University og hovedforfatter av studien, sa i en pressemelding at en cytokin storm kan forårsake alvorlig skade på lunger og føre til akutte luftveissyndrom og i verste fall død hos pasienter. Samtidig forklarer han at dette er akkurat det som ser ut til å drepe de fleste COVID-19 pasienter. 

Lavere dødelighet i land med mye D-vitamin

Dette er imidlertid ikke den eneste studien som peker i retning av vitamin D gjør det lettere å overleve coronaviruset.

I tidsskriftet Aging Clinical and Experrimental Research ble en annen studie publiserte forrige onsdag der forskere fra Storbritannia opp til, jo høyere et gjennomsnittlig nivå av vitamin D et land hadde, jo færre smittede og lavere dødelighet blant befolkningen. Forskere har kikket på 20 europeiske land. 

Italia og Spania har lave vitamin D-nivåer

I Italia og Spania har det vært mange dødsfall, og forskere mener dette skyldes at befolkningen i begge land har et lavere gjennomsnittlig nivå av vitamin D enn vi har i de nordeuropeiske landene. 

I Danmark, Finland, Norge og Sverige har vi et mye høyere gjennomsnittlig nivå av vitamin D. Dette kan sees i statistikken, siden vi har lagt færre døde og smittete med koronaviruset.