AKKURAT NÅ: Her er det sikreste tegnet på at du er smittet med korona

25/01/2021 10:14

Emma Sletta

Vitenskap
To nye studier peker på hva som er de mest sikre tegn på at du er smittet med koronaviruset.

Første gang koronavirus kom til Norge, visste ikke helsemyndighetene mye om det nye viruset.

Nå - et år senere - fortsetter forskere og helsemyndigheter rundt om i verden å oppdage nye ting om koronaviruset og de nye variantene som har dukket opp det siste året.

Nå har to nye internasjonale studier fastslått hva det sikreste symptomet på å bli smittet med koronavirus er. Studien er publisert i tidsskriftet Chemical Senses, skriver Videnskab.dk.

De nye studiene blir tatt på alvor, og de får førsteamanuensis ved Aarhus universitet for å advare om at borgere som opplever det, skal gå i isolasjon for ikke å infisere andre med viruset.

Gå i isolasjon

Det er tapet av luktesansen som nå blir beskrevet som en sikker indikator på koronavirus. Siden i fjor har nedsatt eller helt forsvunnet luktesans vært noe som forskere har vært interessert i, da det har kommet tilbake hos mange smittede mennesker.

– Risikoen for at du har covid-19 gjennom plutselig luktetap er så stor at du bør vurdere deg selv smittet inntil det er bevist noe annet, sier lege og førsteamanuensis Alexander Wieck Fjældstad ved Institutt for klinisk medisin ved Aarhus universitet.

Det er nettopp Universitetet i Århus som står bak den danske delen av studien.

Han forklarer at det ikke bare er et spørsmål om luktesansen blir verre. Forskerne har funnet ut at mange dmister deres luktesans helt og fullstendig for en tid. Derfor oppfordres borgere som opplever å miste luktesansen til å gå i isolasjon.