Dyr faller om når de går forbi mystisk tempel: Nå har forskere endelig funnet ut hvorfor

21/02/2018 16:13

Anniken Hauge

Vitenskap
Er det mulig å gjennom helvetesporten og overleve? Det trodde i hvert fall de gamle romerne.

En gammel tempelruin i Tyrkia er døpt 'Helvetesporten' etter flere dyr har dødd når de har lagt veien forbi det mystiske stedet.

Årsaken til dødsfallene har vært et mysterium lenge, men nå har forskere angivelig funnet ut hva som forårsaker det - og det er ganske enkelt.

Det skriver sciencemag.org

Den såkalte helvetesporten med steinlagt inngang som leder til noe som ligner en hule, ble gjenoppdaget for bare 7 år siden. Den gamle tempelruinen menes å være en sagnomsust 'Ploutonion', ved det som i antikken var den greske byen Hierapolis - et sted hvor orakler og prester utførte offerritualer til ære for den romerske guden Pluto (i gresk mytologi går guden under navnet Hades, red.).

Dødsfallene ved tempelruinene fikk en myte om å skyldes Hades' eller Kerberos' (en hund med flere hoder, vanligvis tre, som vokter porten til underverden, red.) dødelige ånder som gjenoppstod.

Ruinene av den antikke byen Hierapolis i Pamukkale i Tyrkia. Foto: Shutterstock

Det viser seg nå at dødsfallende tilsynlatende har en enkel, geologisk årsak. Det forklarer en gruppe forskere fra Duisburg-Essen Universitet i Tyskland i en ny undersøkelse.

 

Fra jorden under området hvor portalen menes å ligge, strømmer det opp karbondioksid - og mye av den. Særlig om natten og tidlig om morgenen strømmer gassen opp, for deretter å forsvinne i løpet av dagen. 

Når karbondioksiden flyter opp, danner den en form for tåke da konsentrasjonen av gassen er så høy. Konsentrasjonen er så høy at både dyr og mennesker ifølge forskerne kan dø i løpet av noen få minutter. 

Tåken er mest konstrert langs bakken og opp til 40 centimeters høyde, hvilket forklarer hvorfor flere dyr har mistet livet i området mens mennesker - som har kunnet puste høyere over bakken - ikke bukket under for den dødelige gassen.

Ifølge forskerne som har gjennomført undersøkelsen, har oldtidens prester sannsynligvis vært klar over at tåken som lå over bakken - og ble mistenkt for å være den trehodede hunden Kerberos' ånder - bare var farlig hvis man pustet i nærheten av den.