Ekspert advarer: Disse matvarene gjør deg 'tynn på toppen'

Foto: Shutterstock.com

En trikolog har forklart at du kan ha innflytelse på hvor tidlig i livet håret ditt begynner å falle av og tynne ut.

Chips, bacon og svinekjøtt er alle matvarer som den gjennomsnittlige nordmann bruker mye av i løpet av et år, men hva annet har de til felles?

De inneholder ofte store mengder salt, som ifølge en ekspert kan være en medvirkende faktor for å få tynnere hår.

Det skriver det britiske medie The Sun, som har talt med trikologen Kevin Moore fra hårvirksomheden regrowz.com

Les også

Ble hyllet av de tilstedeværende: Russisk tennisspiller sender melding til Vladimir Putin

Den vanligste formen for hårtap kalles androgene alopecia, som ofte fremstår som høye templer og en "måne" hos menn og faktisk også som en "måne" på toppen av hodet hos kvinner.

Menn er imidlertid rammet tidligere enn kvinner, med mer enn halvparten av alle menn over 50 år og alle kvinner over 65 år som lider av androgene alopecia.

Hårtap er derfor mer vanlig med alderen, og selv om det er vanskelig å endre, er det også flere andre og justerbare ting som påvirker hårets styrke, mengde og tykkelse.

Ifølge Moore kan et veldig salt kosthold "definitivt" skade håret og potensielt føre til at det faller av.

«Inntak av for mye salt vil skape en opphopning av natrium, som deretter vil slå seg ned rundt hårsekkene,» forklarte han til britisk GQ.

Han fortsatte: "Dette påvirker blodsirkulasjonen til hårsekkene og forhindrer at grunnleggende næringsstoffer kommer dit. Til slutt kan det føre til at håret blir livløst, kjedelig og til og med forårsaker hårtap.

Moore understreket imidlertid at salt mat ikke bør unngås helt, da for lite salt heller ikke er bra.

" Å konsumere for lite salt vil redusere jodet i kroppen din, noe som er viktig for en god skjoldbruddkjertelfunksjon. Og hvis skjoldbruddkjertelen er ute av balanse, lider håret ditt også, og livløst, kjedelig og til og med tynnere hår kan bli en konsekvens.

Det er imidlertid ingenting å gjøre mot genetikken din, og hvis du derfor har tynt hår fra naturen, kan du ikke unngå "måne" eller høye templer ved å spise riktig mengde salt.

Det kan imidlertid forsinke problemet litt, selv om det ikke har blitt klar over det.

Uansett er det imidlertid viktig at du ikke spiser for mye eller for lite salt, da det også påvirker andre punkter.

Ifølge Den danske veterinær- og matvareforvaltningen må du ha minimum 1,5 gram salt per dag, mens maks 5-6 gram per dag. 

Imidlertid spiser de fleste nordmenn langt mer - opptil 7-11 gram om dagen - noe som kan ha uheldige konsekvenser som høyt blodtrykk og kardiovaskulær sykdom.

Les også

Tre ekspolitibetjente funnet skyldig i George Floyds død