Forskere oppdager svært sjelden hai

21/02/2022 13:03

Emma Sletta

Vitenskap
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Haien er angivelig en gammel og sjelden art.

Havet inneholder mye mysterium, som hovedsakelig skyldes de mange dyrene som bor der.

Forskere oppdager stadig nye sjødyr, hvorav noen er sjeldnere enn andre.

I New Zealand har forskere nå oppdaget en svært sjelden versjon av spøkelseshaien, som de tror kan gi ny kunnskap om den mystiske skapningen.

Spøkelseshaien - antatt å være en baby - ble funnet på en dybde på ca 1200 meter på Chatham Rise, et område på havbunnen utenfor øyas østkyst.

Det «svært sjeldne» funnet ble gjort i en nylig studie, opplyser National Institute of Water and Atmospheric Research i en pressemelding, ifølge CNN.

Spøkelseshaien er et såkalt dypvannsdyr, og er vitenskapelig kjent som chimaera, med andre navn, inkludert rottefisk, prankfisk og kaninfisk.

Spøkelseshaien er nært beslektet med haier og stråler.

De er bruskfisk - med skjeletter som hovedsakelig består av brusk - og deres embryoer vokser i eggkapsler lagt på havbunnen og spiser på eggeplomme til de klekkes.

Brit Finucci, en fiskeriforsker som var en del av teamet som gjorde oppdagelsen, sa i pressemeldingen at spøkelseshaien kunne identifiseres som nyutviklet fordi magen fortsatt var full av eggeplomme.

– Vi vet egentlig ikke så mye om spøkelseshaier, sier Finucci til CNN.

– Det vi vet mest kommer fra voksne eksemplarer. Så det er veldig sjeldent og svært uvanlig å finne unge mennesker av mange av disse artene, så det var derfor jeg ble ganske spent.

Finucci la til at siden de fleste spøkelseshaier finnes på dypt vann, er de "ganske vanskelig å komme til", og sa at hun håpet at den nye oppdagelsen ville bidra til å fylle ut noen "biologiske hull".

Foto: Privat

Den eksakte arten av spøkelsehaien som ble oppdaget av teamet er ennå ikke kjent, og Finucci sa at nye arter av spøkelseshaier fortsatt blir oppdaget, og at målinger og genetiske prøver nå vil bli utført for identifikasjonsformål.

«Vi må finne ut hvilke arter vi ser på», sa Finucci, og la til at spøkelseshaier er den eldste slekten av bruskfisk.

«Vi er ikke sikre på hva vi skal finne, noe som også er ganske spennende.»