Menns sædkvalitet har falt med 62% på under 50 år, viser en ny studie

17/11/2022 07:21

Emma Sletta

Vitenskap
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Sædtallet globalt har falt i en alarmerende hastighet.

I perioden 1973 til 2018 har sædkonsentrasjonen blant menn gått ned med mer enn 51%, fra 101,2 millioner til 49 millioner per milliliter sæd, ifølge Human Reproduction Update.

Tallet er fortsatt høyere enn det WHO definerer som «dårlig sædkvalitet», det er 15 millioner per milliliter, ifølge New York Post.

Men nedgangen er fortsatt alarmerende, ifølge professor Hagai Levine fra Det hebraiske universitetet i Jerusalem, som ledet studien med professor Shanna Swan ved New Yorks Icahn School of Medicine.

– Vi har et alvorlig problem som, hvis det ikke er «løst», kan true menneskehetens overlevelse, sier epidemiologen i en uttalelse.

De israelske og amerikanske teamene, sammen med forskere i Danmark, Brasil og Spania, undersøkte sædtellingstrender i områder som ikke hadde blitt gjennomgått tidligere.

Studien fant at sædceller i Amerika, Europa, Australia og New Zealand falt med mer enn 50% mellom 1973 og 2011. Viste en studie fra 2011.

Den nye studien - som inkluderer ytterligere syv års statistikk - er langt bredere i geografisk rekkevidde, og dekker 53 land, og metaanalysen så på 223 studier basert på sædprøver fra mer enn 57.000 menn.

Forskningen ringer også alarmklokker for både mannlig fruktbarhet og for menns helse generelt, fordi lavt sædtal er knyttet til økt risiko for kronisk sykdom, testikkelkreft og redusert levetid, bemerket forskerne.