Ny forskning: Barn får deres intelligens fra moren

13/09/2016 10:00

Anniken Hauge

Vitenskap
Uansett om du er klok eller ikke, kan du sannsynligvis takke mammaen din for det.

Hvor ofte har man ikke hørt noen si at de har temperament sitt, kreativiteten eller skjønnheten fra enten mor eller far?

Men når det kommer til intelligens så kan man bare sende takkekortet eller tak-for-ingenting-kortet til moren sin.

Ny forskning viser nemlig at barn får deres intelligens fra moren. Det skriver det amerikanske magasinet Psychology Spot.

Selv om mange lenge har trodd at ens klokhet kommer fra både far og mor, så er ikke det tilfellet. 

Det er et spørsmål om gener. Intelligens-gener er plassert på kromosom X, og siden kvinner bærer to X’er, betyr det at barn er dobbelt så tilbøyelige til få intelligensen deres fra moren, viser den nye forskning.

Det er nesten umulig for fedre å få innflytelse på deres barns klokskap, selv om det skulle passere et par av mannens gener. Forskerne har nemlig funnet ut at farens intelligens-gener ikke påvirker barnets hjerne - de bliver rett og slett deaktivert. 

Men før alle fedre blir helt ulykkelige, så er det andre områder hvor det kun er mannens gener som spiller inn på barnet. 

En amerikansk undersøkelse fra 1994 peker i samme retning som denne nye forskningen. Her undersøkte The Medical Research Council Social and Public Health Sciences Unit i USA 12.686 unge i alderen 14-22 år og kom frem til at den beste intelligensindikator for de unge var deres mors IQ. 

 

 

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.