Ny forskning: Å eie en hund kan forlenge livet ditt med mange år

23/11/2017 15:05

Anniken Hauge

Vitenskap
Ny svensk forskning viser at det å eie en hund kan redusere risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer.

Det er ikke uten grunn at hunden kalles menneskets beste venn, og rundt 7.000.000 nordmenn har en hund. 

Nå understøtter også ny forskning hvorfor det kan være lurt å skaffe seg en firbent bestevenn.. 

Forskere ved Universitetet i Uppsala i Sverige gjennomførte nylig en svært omfattende undersøkelse for å finne ut mer om de helsemessige fordelene ved å eie en hund, skriver Nettavisen.

Studien viste blant annet at hunde-eiere som bor med andre mennesker, har 11 prosent mindre risiko for å dø, og 15 prosent mindre risiko for å dø av hjerteykdommer enn mennesker som bor med andre uten hund. 

Forskerne bak studiet samlet inn data over hele 3,4 millioner svensker mellom 40 og 80 år, og etter å ha kontrollert for andre ting som BMI, fysisk aktivitet og røyking var resultatene klare.

Bor man alene med hund er helsegevinstene imidlertid enda større, da man har hele 33 prosent mindre risiko for å dø og 36 prosent mindre risiko for å dø av hjertesykdommer enn de som bor alene uten hund, viser undersøkelsen.

Denne effekten så man dog ikke i det hele tatt hos mennesker som bor med andre, hvilket sannsynligvis kommer av all mosjonen man før av å lufte hunden.

Så konklusjonen er derfor at det å eie en hund er ikke bare bra for hyggen og humøret - det forlenger muligens livet ditt også.

Les også: Familien drar på ferie og setter hunden på en kennel: Dagen etter har hunden forsvunnet

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.