Ny forskning: Kvinner er hissigere trafikanter enn menn

21/10/2016 17:00

Anniken Hauge

Vitenskap
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Kvinner kaster fløyelshanskene til fordel for boksehanskene i trafikken, viser et nytt studie.

- Kjøøøørrr da, for faen..!  

Dytting, kjefting, knyttede never og strakte langefingre til medtrafikanter: Det kalles trafikk-sinne, og det er (for nogen) overraskende nyheter om emnet.

Et nytt studie foretatt for Hyundai blant 1.000 britiske bilister, viser nemlig at kvinner er de hissigste bilistene. Det skriver Daily Mail

Hvis du har fått ørene fulle med informasjon om at det er menn og testosteronet deres som oftest kommer opp i det røde feltet i trafikken, så tro om igjen, sier forskerne bak studiet. De har fulgt 450 trafikanter med et webkamera, og dessuten testet samtlige i studiet i en form for sansetest, som har avslørt hvordan lyd, syn, lukt, berøring og til og med smak påvirker kjøreevnene deres.

 

Ut i fra resultatene mener forskerne at kvinner fra naturens eller evolusnonens side er utstyrt med et forsvarsinstinkt, som settes i gang når de provoseres av for eksempel rop, høye pipe-lyder, når de skal lytte til en irriterende bagsetepassasjer, når de ble forbikjørt i trafikken, eller når de møtte en trafikant som ikke brukte blinklyset.

Kvinnene var samlet sett 12 prosent sintere i trafikken enn mennene i studiet, og det skyldes de biologiske forskjellene på kjønnene, mener Patrick Fagan, som er atferdspsykolog og en av forskerne bak studiet:

Psykologisk sett scorer kvinnene høyere enn menn på faktorer som følelsesmessig og verbal intelligens, men også på personlighetstrekk som nevrotisisme (dvs. en skala som måler hvordan en person opplever og reagerer på negative input, ved å for eksempel være enten avslappet eller følelsesladet, tenke negativt og være urolig red.).

Med andre ord reagerer kvinner raskere på potensielle farer, ved å bli hissige, føle sig truet eller bli frustrerte, fordi kvinner evolusjonært sett hadde oppgaven om å være hjemme og passe på seg selv og barna i flokken, mens mennene var ute og jaktet.

Til kvinners forsvar skal det nevnes at tidligere studier viser det motsatte; at yngre menn er mer tilbøyelige til å være sinte i trafikken.

Hva er din erfaring?