Romfartøy slår vill rekord

28/11/2022 09:06

Emma

Vitenskap
Foto: NASA
Foto: NASA
NASAs Orion-rakett har slått en vill rekord, sa NASA.

Det er 50 år siden det sist var et menneske på månen. Selvfølgelig er det mange år derfor NASA igjen har et mål om å gjøre månelandinger med folk om bord.

Veien til det målet kommer stadig nærmere, og det er ikke lenge siden NASA sa at de innen 2030 forventer å ha mennesker som bor på månen.

Veien til målet har allerede slått en rekord, fordi Orion-romfartøyet denne helgen har satt rekord som fartøyet beregnet for folk som har reist lengst unna jorden.

Det opplyser NASA ifølge TV2.

"Houston, vi har en ny rekord."

Den forrige rekorden ble satt for mer enn 50 år siden av Apollo 13-oppdraget, ifølge nyhetsbyrået DPA. Den nådde 248655 miles unna jorden - tilsvarende omtrent 400.171 kilometer.

Den nye rekorden slår imidlertid den forrige betydelig. Like etter midnatt lørdag kveld har fartøyets offisielle Twitter-konto kommet med følgende oppdatering:

- Oppdragstid: Ti dager, 16 timer, 27 minutter. Ligger 254.456 miles fra jorden (409.508 kilometer), er Orion cruising med en hastighet på 1972 miles per time (3174 kilometer i timen).

Så det har bare tatt halvannen uke å gå i bane rundt månen. Som nevnt er ingen astronauter om bord, men med oppdraget vil det første skrittet bli tatt mot NASAs mål om å sende mennesker til månen innen få år.

Orion-sonden forventes å returnere til jorden 11. desember. Da vil fartøyet ha fløyet to millioner kilometer. Ikke før 2025 vil de prøve å lande med mennesker på månen igjen.

Romprogrammet heter Artemis, og er dermed etterfølgeren til Apollo-ferdene som fikk mennesket til månen i utgangspunktet.

I gresk mytologi er Artemis månegudinnen og Apollons tvillingsøster.

Læs også:

Svært få vet: Dette betyr fargen på kjøkkensvampen Ikke mange er klar over at farge faktisk har en betydning.
Hudlege advarer: Ny hårtrend kan gi livslange konsekvenser Sommerens hårtrend er oppkalt etter skandinaviske kvinner, men du må vurdere hva du gjør med hodebunnen, sier en hudlege.