Visste du at hunden din også "gråter"?

20/08/2022 16:40

Emma Sletta

Vitenskap
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Akkurat som mennesker uttrykker hunder også sine følelser. For eksempel er vi ofte ikke i tvil når de er glade, men vet du også når hunden din er opprørt?

I motsetning til katter uttrykker hunder sine følelser ved å bjeffe og bruke halen. Vi synes ikke alltid det er lett å forstå dem, mens andre ganger er vi ikke i tvil om hvilket humør de er i - for eksempel når de er glade og vifter med halen.

Men vet du også når de er triste?

En av måtene hunder viser at de er triste på, er gjennom lyder. Disse kan minne om når en person stønner. Forskjellen er imidlertid at hunder blander det med hyler.

I motsetning til mennesker får hunder ikke tårer i øynene når de er triste, men uttrykker det gjennom lyder. Hvis hundens øyne vanner, har det ingenting å gjøre med humøret, men er tegn på helseproblemer som bør ses av en veterinær.

Hvorfor blir hunder opprørt?

De savner moren sin: Det er naturlig for valper å hyle for å få oppmerksomhet etter å ha skilt seg fra moren sin. For å unngå dette kan du skape et sted hvor hunden har selskap og føler seg trygg.

Sult: Som babyer uttrykker valper seg gjennom lyd. Det betyr også at de hyler når de er sultne, for eksempel.

Angst: Mange hunder er redd for høye lyder, så det er normalt at hunder hyler når de for eksempel hører fyrverkeri.

Ensomhet: Valper har en tendens til å hylle mer om kvelden, da de er vant til å sove med andre hunder. Vurder å plassere hundens seng i samme rom som din egen og sakte flytte den lenger og lenger unna.

Smerte: Hunder gråter også når de har det vondt. Du bør være oppmerksom, og hvis du merker noe rart, bør du gå direkte til veterinæren.

Når du forlater hjemmet: En av de vanligste grunnene til at hunder er opprørt, er når de lider av separasjonsangst.