Gigantisk atomkraftverk er i russernes hender: Skummelt kart viser hvor galt ting kan gå

19/08/2022 22:09

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Et nytt kart har avslørt at det er langt fra bare Ukraina som vil oppleve radioaktiv forurensning hvis det er et angrep eller en ulykke ved Europas største atomkraftverk, som for tiden er midt i kryssilden mellom Ukraina og Russland.

Radioaktive utslipp fra Europas største atomkraftverk, Zaporizhzhia, er for tiden en reell trussel.

Kraftverket, som ligger i det krigsherjede sørøst i Ukraina, er okkupert av russiske tropper.

Enda mer urovekkende er det faktum at Russlands forsvarsdepartement tidligere har hevdet at et ukrainsk missilangrep har satt kraftverkets reservesystem på sidelinjen for å forhindre en mulig atomkatastrofe.

Russland frykter derfor at Ukraina kan angripe kraftverket og bruke det som våpen, mens Ukraina og en rekke andre vestlige land frykter at Russland kan angripe kraftverket og klandre Ukraina for angrepet.

Hvis dette skjer og radioaktiv stråling lekker fra en eller flere av kraftverkets seks reaktorer, vil det få alvorlige konsekvenser for Ukraina, men også for et stort antall andre land.

Ifølge The Sun kan dette  sees fra et kart laget av Ukrainas Hydrometeorological Institute og delt av BBC-journalist Myroslava Petsa.

Se den potensielle utviklingen av forurensning over hele Europa ved å klikke her (artikkelen fortsetter under bildet).

Foto: Ukraines Hydrometeorologiske Institut

Kartet illustrerer hvordan den dødelige forurensningen forårsaket av et mulig angrep eller en ulykke ved kraftverket kan nå Østerrike, akkurat som russiske beregninger viser at det kan nå så langt som til Tyskland.

Ifølge det ukrainske kartet vil den radioaktive og dødelige forurensningen potensielt påvirke følgende 13 land: Ukraina, Hviterussland, Moldova, Litauen, Latvia, Estland, Polen, Romania, Serbia, Ungarn, Slovakia, Tsjekkia og Russland.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy har tidligere uttrykt bekymring for russisk kontroll over atomkraftverket, og sier ukrainske forskere og eksperter er i «konstant kontakt» med den internasjonale organisasjonen; "Det internasjonale atomenergibyrået".

Kraftverket har vært under russisk kontroll i de fleste av de nesten seks månedene av krigen, og internasjonale og ukrainske eksperter har ennå ikke fått tilgang til kraftverk for å overvåke sikkerheten.

Ukrainas regjering advarte i mars om at en ulykke ved kraftverket ville føre til en katastrofe «ti ganger større enn Tsjernobyl».