Forside LIVSSTIL Kan man spise gulrøtter selv om de har svarte flekker?...

Kan man spise gulrøtter selv om de har svarte flekker? Mange vet ikke svaret.

Kan man spise gulrøtter selv om de har svarte flekker? Mange vet ikke svaret.
Shutterstock

Det er ikke alltid at de skal rett i søpla.

Akkurat nå leser andre

Gulrøtter er en av de mest brukte grønnsakene i norsk mat. De kan nytes rå, tilberedes på utallige måter og er rike på viktige næringsstoffer.

Spesielt innholdet av betakaroten, som kroppen omdanner til vitamin A, gjør gulrøtter til en viktig kilde for både syn og immunforsvar. I tillegg finnes vitamin K, B-vitaminer, samt vitamin C og E, i de sprø røttene, i likhet med mineraler som kalsium, jern og magnesium.

En annen fordel med gulrøtter er holdbarheten. Hvis de oppbevares riktig, kan de holde seg ferske lenge, men det hender fortsatt at det oppstår svarte flekker på skallet.

Ifølge det tyske forbrukermagasinet Ökotest er årsaken oftest en soppinfeksjon som kan oppstå hvis gulrøttene oppbevares fuktig i plastposer.

Fuktighet og kondens skaper gode forhold for vekst av lagringsråte, som fremstår som mørke og ujevne merker.

Les også

Markus Schmidt-Heydt, nestleder ved det tyske Max Rubner-instituttet, understreker at flekkene ikke nødvendigvis betyr at hele gulroten må kastes.

Hvis skaden er begrenset, kan du ganske enkelt klippe bort den misfargede delen og bruke resten samme dag. Forbrukertilsynet anbefaler samme prosedyre.

Hvis smaken derimot har blitt bitter, eller hvis soppinfeksjonen har spredt seg, bør ikke gulroten spises.

Sånn forebygger du

Forebygging er relativt enkelt.

Det er best å kjøpe gulrøtter uten emballasje eller å fjerne plasten umiddelbart etter kjøp. Røttene bør også være så intakte som mulig, da skader gjør dem mer sårbare for soppangrep. Å oppbevare dem i grønnsaksskuffen i kjøleskapet er den mest passende løsningen.

Les også

Ökotest anbefaler også å fjerne eventuelle gulrottopper, da de trekker fuktighet ut av roten og gjør at den tørker ut raskere. Toppene kan brukes til andre formål, for eksempel som ingrediens i pesto.

Med riktig håndtering kan gulrøtter beholde sin kvalitet og nytteverdi lenge, så svarte flekker betyr ikke alltid at en ellers sunn grønnsak må havne i søpla.

Ads by MGDK