Det vanlige produktet har en forbløffende fortid.
Akkurat nå leser andre
Før ketchup ble hele verdens favoritt til pommes frites og burgere, hadde den et langt merkeligere rykte. En gang i historien var ketchup ikke et krydder – men en kur.
I en ny artikkel fra Popular Science får vi innblikk i ketchupens helt absurde reise: Fra kinesisk fiskesaus, via mirakelmiddel og tomatpiller – til fast plass i kjøleskapet. På 1800-tallet ble ketchup faktisk brukt som kur mot både diaré og gallestein.
Ketchup startet som… fiskesaus?
Det hele begynte i Kina rundt 300 f.Kr., hvor sjøfolk laget en fermentert fiskesaus kalt “kê-tsiap”.
Europeiske handelsmenn ble introdusert for sausen på 1600-tallet, men det skulle gå flere hundre år før tomater ble en del av miksen.
På 1700-tallet dukket de første engelske ketchupoppskriftene opp – med alt fra ansjos og sopp til pepperrot og muskat. Men tomater? De kom først senere.
Tomaten ble til medisin
Les også
Folk i Europa var lenge skeptiske til tomater og trodde de var giftige.
Men på 1700-tallet startet en slags PR-kampanje blant leger for å vise at tomater ikke bare var trygge, men også sunne. I USA tok det helt av: Leger begynte å skrive ut ketchup mot fordøyelsesbesvær og mageproblemer.
En lege mente til og med at tomatpiller kunne kurere «alle dine plager».
Heinz gjorde ketchup stor – og trygg
På slutten av 1800-tallet kom Heinz på banen og revolusjonerte ketchupen.
Han lanserte den ikoniske flasken, fokuserte på rene råvarer, og brukte lovendringer om matsikkerhet til sin fordel. Folk begynte å stole på flaskeketchup, og innen 1980-tallet var den en selvfølge i ethvert kjøleskap.
Les også
I dag har salsa sneket seg forbi ketchup i dollarsalg, men amerikanerne kjøper fortsatt mest tomatketchup i volum.
To hundre år etter at folk tok ketchup som medisin, troner den fortsatt som kongen i mange hjem over kryddersauser.