Godkjent av EU som helsebrigende.
Akkurat nå leser andre
EU har et svært strengt regelverk for hva man kan si om helseeffekter fra mat og råvarer. Dette gjør at ytterst få råvarer har sine egne helsepåstander.
Det finnes mange gode grunner til å spise frukt og grønt, men tidligere har helsepåstandene knyttet seg til hva varen inneholder, som vitaminer og mineraler.
Kvalitetsstempel
Derfor er det oppsiktsvekkende at EU nå går god for effekten av en frukt og setter et kvalitetsstempel på den.
«Aldri før har en fersk frukt fått sin egen EU-godkjente helsepåstand. Dette er et stort gjennombrudd for denne typen råvarer,» forteller Lise Marie Brandstadmoen, leder for Helse og ernæring i BAMA.
Det hun sikter til er at grønn kiwi har som første ferske frukt fått sin egen helsepåstand i EU.
Hjelper mot treg mage
Les også
Helsepåstanden som nå er EU-godkjent, er at «konsum av grønn Hayward-kiwi bidrar til en normal tarmfunksjon ved å øke tømmingsfrekvensen».
Eller for å si det enkelt: Sliter du med treg mage, vil inntak av grønn Hayward-kiwi være bra for fordøyelsen.
Effekten gjelder ved inntak av to ferske, grønne kiwifrukter (200 gram) daglig, som kun skal være skrelt eller kuttet i biter.
Artikkelen fortsetter under bildet

Svært få søknader blir godkjent
Noe som gjør denne hendelsen ekstra bemerkelsesverdig, er hvor sjelden EU slipper slike søknader gjennom nåløyet.
«Bare tre nye helsepåstander har blitt godkjent de siste fem årene», forteller Brandstadmoen.
Det er kiwiprodusenten Zespri som har stått bak hele prosessen, som har bestått av over 15 års forskning, 18 menneskestudier og en omfattende søknad til EU.
Les også
Å få en helsepåstand godkjent i EU er utrolig krevende. Det krever solide forskningsstudier på mennesker, uavhengig vurdering fra EFSA og presise bevis på effekt. Det er en årelang prosess, der de fleste søknadene blir avslått.
Blir trendfrukten enda mer populær nå?
Det siste året har konsumet av kiwi skutt i været. Stor oppmerksomhet i sosiale medier, samt fruktens høye innhold av C-vitamin, tilskrives mye av æren.
Så langt i 2025 har salget av grønn kiwi steget med nesten 85 prosent, mens salget av gul kiwi har økt med over 125 prosent.
«Det er ekstra gledelig at kiwi er en trendfrukt, når den nå også beviselig er bra for deg. Nå finnes det enda en god grunn til å spise kiwi. Sliter du med treg mage, er det naturens egen magemedisin. Kanskje vil dette gjøre at enda flere velger kiwi», spekulerer Brandstadmoen.