Du tror kanskje du har laget god tomatsuppe før, men har du egentlig prøvd Gordon Ramsays metode? Den lille tvisten gir faktisk hele retten en smak du må oppleve.
Akkurat nå leser andre
Tomatsuppe er en sikker vinner når høsten kommer krypende og kveldene blir kaldere. Men i stedet for å koke alt i en kjele som vanlig, sverger stjernekokken Gordon Ramsay til én endring som «gjør en enorm forskjell».
Stek først, kok etterpå
I stedet for å lage suppa direkte i gryta, starter Ramsay med å steke tomater, løk og hvitløk i en ildfast form på komfyren først, før alt bakes ferdig i ovnen.
«Du vil riste tomatene, ikke koke dem», forklarer han. Det gir en dypere, søtere og mer intens smak.
Tomatene får karamellisere seg lett sammen med balsamicoeddik, cayennepepper og litt sukker. Ramsay råder også til å bruke rikelig med olivenolje for å få en blank og smakfull base.

Dette trenger du:
1,5 kg modne tomater, delt i to
Les også
2 rødløk, skivet
1 hel hvitløk, skrelt og delt
1 ss balsamicoeddik
1 ss cayennepepper
1 ss sukker
Les også
100 ml kremfløte
1 liter grønnsaks- eller kyllingkraft
Salt og pepper
Olivenolje til steking
Slik gjør du:
- Forvarm ovnen til 180 grader.
- Varm en ildfast form eller stekepanne som tåler ovn på middels høy varme på komfyren.
- Tilsett løk, hvitløk og cayennepepper i formen sammen med rikelig med olivenolje. Stek i 3–4 minutter.
- Ha i tomatene, sukker, balsamico, salt og pepper. Stek videre i 3–4 minutter til tomatene begynner å karamellisere seg.
- Sett hele formen inn i ovnen og la alt bake i 20–25 minutter.
- Ta formen ut og sett tilbake på komfyren. Hell over kraft til det dekker ca. halvveis opp på tomatene.
- Kok opp og la småkoke i 3–4 minutter. Mos tomatene forsiktig med en sleiv.
- Tilsett kremfløte, rør godt og la det småkoke i et par minutter til.
- Bruk stavmikser for en jevn suppe, eller en potetmoser for en grovere variant.
Gjør det ekstra godt – lag Ramsays soltrøkte tomatpesto:
75 g soltørkede tomater
Les også
50 g parmesan
2 ss pinjekjerner
Olivenolje + olje fra glasset med soltørkede tomater
Litt pepper
- Rist pinjekjerner i tørr panne til de er gylne.
- Mos soltørkede tomater i morter (eller bruk stavmikser).
- Tilsett pinjekjerner og mos videre.
- Rør inn litt olivenolje og olje fra glasset.
- Riv i parmesan og smak til med pepper.
Serveringstips:
Topp suppa med en raus skje pesto og server med ristet brød og ost. Perfekt til middag – eller som luksuslunsj.
Les også
Oppskriften er hentet fra Express.
Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!