Forside LIVSSTIL Her er 6 matvarer med mugg du aldri må spise...

Her er 6 matvarer med mugg du aldri må spise – og 3 du trygt kan redde

Foods acid
Shutterstock

Disse 6 matvarene med mugg må du styre unna.

Akkurat nå leser andre

Når mat går fra å være deilig til å bli lodden, oppstår spørsmålet raskt: Bør den kastes – eller kan den reddes?

Mugg kan være skadelig for helsen din, men det avhenger helt av typen mat.

Brød med mugg

Når rugbrødet eller bollene først viser tegn til mugg, er det ingen vei tilbake.

Soppsporene kan ha spredt seg til hele brødet, selv om du bare ser mugg på ett sted. Ikke spis det – kast det.

Frukt og grønnsaker med høyt vanninnhold

Tomater, druer, agurker og paprika bør alltid kastes hvis du oppdager mugg.

Les også

Disse matvarene inneholder mye vann, noe som gir muggsopp gode vekstforhold og gjør det vanskelig å redde noe som helst.

Syltetøy i et krus

Har du noen gang skrapt bort mugg fra toppen av syltetøy? Det hjelper ikke.

Soppen sprer seg raskt i glasset, selv om du ikke kan se den. Hele glasset bør kastes i søpla.

Nøtter med mugg

Spesielt tropiske nøtter, som paranøtter, pistasjnøtter og peanøtter, kan bli påvirket av den kreftfremkallende muggsoppen aflatoksin.

Muggne nøtter bør derfor alltid kastes uten diskusjon.

Mugg på kjøtt og pålegg

Les også

Enten det er leverpostei eller roastbiff, bør pålegg og kjøtt med synlig mugg aldri spises.

Mugg og bakterier sprer seg raskt i kjøttprodukter og kan ikke kokes eller stekes bort.

Meieriprodukter og mykoster

Mugg i fløte, crème fraîche, røkt ost eller cottage cheese betyr at du bør kaste alt.

Også her sprer muggen seg lett og kan ikke fjernes med varmebehandling.

Harde oster

Parmesan og andre harde oster er helt trygge å spise hvis du skjærer bort det mugne området.

Les også

Husk imidlertid å kutte minst 1 cm rundt formen – på denne måten er du sikker på å få med hele det berørte området.

Pelsen på soppene

Ser du hvit pels på soppen din? Ikke bekymre deg – det er ofte soppens naturlige mycelium og ikke skadelig mugg.

Du kan trygt skjære den bort og bruke resten av soppen i retten din.

Harde grønnsaker og rotgrønnsaker

Gulrøtter, poteter og kål har lavt vanninnhold, noe som gjør det vanskeligere for mugg å spre seg.

Hvis de er berørt, kan du ganske enkelt klippe bort det berørte området – igjen minst 1 cm rundt.

Ikke inhaler soppsporene

Les også

Når du oppdager mugg, ikke lukt på maten. Muggsporene er mikroskopiske og kan være skadelige for helsen din hvis de inhaleres. Kast maten hvis du er i tvil.

Artikkelen er basert på informasjon fra Samvirke.

Ads by MGDK