Kokkens 6 beste tips: Slik gjør du maten mer fristende for barna.
Akkurat nå leser andre
Hverdagens måltider kan fort bli en kamp når barna vrir seg unna grønnsaker og nye smaker. Lasagnen står på bordet, men minstemann nekter å ta en bit.
Høres det kjent ut? Mange foreldre kjenner frustrasjonen når barna ikke vil spise, men ifølge TV-kokk Christian Schødts er det liten vits i å mase.
I en guide hos Samvirke deler han sine seks beste råd for å møte kresne barn, uten å skape krangler ved middagsbordet.
Ikke press, men vær tålmodig
Barn trenger tid til å venne seg til nye smaker.
Schødts råder foreldre til å droppe mas og i stedet gi barna flere sjanser til å prøve. Det hjelper å ha et alternativ på bordet, slik at barna føler de har valgmuligheter, da blir det ofte enklere å smake på noe nytt.
Gjør maten spennende
Les også
Bare fordi barnet sier nei første gang, betyr ikke det at maten er ødelagt for alltid.
Server den samme råvaren på nye måter: stekt, bakt eller most. Når barna får delta på kjøkkenet, for eksempel ved å kutte grønnsaker eller smake underveis, blir maten mindre skummel og mer interessant.
Spis sammen og kombiner kjent med ukjent
Måltidet bør være en felles opplevelse. Når hele familien spiser den samme maten, blir det lettere å snakke om smakene og høre barnas egne tanker.
Et smart triks er å blande nye ingredienser inn i barnets favorittretter. Da reduseres sjansen for at de avviser hele måltidet.
Fra middagskamp til matglede
Kresne barn er helt normalt, men det trenger ikke bety evige middagskamper.
Les også
Med litt tålmodighet, variasjon og felles matglede kan selv de mest skeptiske småspiserne åpne seg for nye smaker.