Forside LIVSSTIL Mange tar feil: Disse matvarene holder seg dårligst i fryseren

Mange tar feil: Disse matvarene holder seg dårligst i fryseren

Freezer, fryser
Shutterstock.com

Mye kan holde seg lenge etter en tur i fryseren, men det er ikke alle matvarer som egner seg like godt.

Akkurat nå leser andre

Du tror kanskje at alt blir “evigvarende” i fryseren? Da tar du feil.

Selv om minusgradene stanser bakterier, betyr det ikke at maten holder seg like god for alltid.

Noen råvarer taper seg mye raskere enn andre – og kan bli både smakløse og uappetittlige. Mange kjenner ikke forskjellen.

Fettet som ødelegger smaken

Ifølge Mattilsynet er det særlig mat med høyt fettinnhold som taper seg raskt i fryseren. Laks, makrell, svinekjøtt og annen fet fisk kan harskne etter bare noen måneder.

«Fettet brytes ned over tid, og da får maten en vond smak og lukt», forklarer mikrobiolog Catarina Flink i Livsmedelsverket til Göteborgs-Posten.

Les også

Magert kjøtt som kylling og vilt holder seg bedre, gjerne opptil et år, mens brød og bær kan fryses i mange måneder uten store kvalitetsendringer. Grønnsaker er en mellomting: De er trygge å spise, men noen blir ofte slappe og mister fargen.

Noen matvarer egner seg rett og slett dårlig. Meieriprodukter som rømme, yoghurt og majones blir grynete og vannete når de tines. Også ferdigblandet salat eller agurk ender fort som en vassen suppe.

Riktig innfrysing er nøkkelen

Ekspertene anbefaler alltid å kjøle ned maten først, pakke den lufttett og unngå store porsjoner. Får maten for mye luft rundt seg, oppstår såkalte “fryseskader” – gråbrune flekker der overflaten tørker ut.

Når du skal tine, er det tryggest å legge maten i kjøleskap. Da holder den jevn temperatur, og bakteriene våkner ikke til liv.

Tiner du maten på kjøkkenbenken, kan risikoen øke betraktelig.

Lukte- og smakstesten er viktigst

Les også

Den gode nyheten er at frossen mat svært sjelden blir helsefarlig, selv om den har ligget lenge. Det er kvaliteten – ikke sikkerheten – som går ned.

Så hvordan vet du om den fortsatt kan spises?

Lukte, se og smak. Ser den grei ut, lukter normalt og smaker ok – ja, da er den trygt å spise, uansett dato.

Ads by MGDK