Forside LIVSSTIL Utallige nordmenn gjør det feil: Du bør ALLTID gjøre dette...

Utallige nordmenn gjør det feil: Du bør ALLTID gjøre dette før du koker ris

En liten vane kan forbedre helsen din.

Akkurat nå leser andre

Ris er en basisvare i mange kjøkken. Fra risotto til wokretter eller som tilbehør på middagsbordet, er de små kornene en av verdens mest konsumerte matvarer.

Få vet imidlertid at ris også kan inneholde en skjult ulempe, noe forskere og myndigheter advarer om.

Naturlig substans med konsekvenser

Planter absorberer arsenikk fra jord og vann. Stoffet finnes naturlig i naturen, men i store mengder kan det utgjøre en helserisiko.

Ifølge Fødevarestyrelsen i Danmark kan langvarig inntak av uorganisk arsenikk øke risikoen for både kreft og hjerte- og karsykdommer. Det skriver Sosialnytt.

Den enkle løsningen

Heldigvis finnes det metoder som kan redusere mengden arsenikk i ris. Skylling under rennende vann, bløtlegging i noen timer eller koking i rikelig vann vil redusere innholdet betraktelig.

Les også

Spesielt ris i kokeposer krever innsats. For best resultat anbefaler eksperter å legge posene i kaldt vann i kjøleskapet og deretter helle ut vannet før koking.

Dokumentert effekt

Forskning viser at disse forholdsreglene kan fjerne en betydelig andel av det skadelige stoffet.

Dette betyr at en liten endring i matlagingen kan ha en merkbar innvirkning på helsen.

En ny rutine på kjøkkenet

«Se på det som en liten endring i rutinen som kan gjøre en stor forskjell for helsen din», råder ekspertene.

Det er ingen grunn til panikk, men det kan være lurt å innarbeide en solid vane neste gang ris står på menyen.

Les også

En kort skylling eller noen timers bløtlegging er enkelt å gjøre og kan bidra til å gjøre en av verdens mest populære matvarer tryggere å spise.

Ads by MGDK