Et enkelt, men overraskende lagringstriks kan gjøre stor forskjell for hvor lenge bananene dine holder seg fine.
Akkurat nå leser andre
Det er rene bananfesten noen ganger.
Det finnes små hverdagsting som av en eller annen grunn skaper langt mer bry enn de burde.
Som når du kjøper en perfekt, gul klase bananer, legger dem pent på kjøkkenbenken, og to dager senere har de fått brune flekker, ser slappe ut – og du vet at nedtellingen har begynt.
Plutselig er de mer egnet til smoothie enn som snacks.
Heldigvis finnes det løsninger, og de er ikke helt slik du kanskje tror.
Les også
Det skriver nettstedet nextlevelpadel.fi.
En gass med fart i
Bananer modner raskt fordi de skiller ut etylengass, som fungerer som en naturlig modningsdriver.
I naturen er det praktisk, men i fruktskålen går det gjerne litt for fort. Etylen gjør at bananene går fra faste til ferdige på rekordtid, så trikset handler om å bremse prosessen.
Ifølge matvareekspert og innholdsskaper Montserrat Meléndez, som testet ulike lagringsmetoder over seks dager, er det ett triks som overrasker.
Hun prøvde å pakke stilken inn i aluminiumsfolie, legge bananer i plastposer – og å oppbevare dem i kjøleskapet.
Les også
«Å holde bananene uskrelte og pakket inn i folie gjorde liten forskjell, men å sette dem i kjøleskapet var mer effektivt fordi kulden reduserer produksjonen av etylen», forklarer hun.
Men det stopper ikke der.
Plastposer fungerte også fint. Og for dem som vil beholde bananene enda lenger, anbefaler hun å fryse dem – uten skall, naturligvis.
Del og hersk
Et annet smart triks er å skille bananene fra hverandre.
Når de ligger tett i tett, øker konsentrasjonen av etylen, og da går modningen ekstra fort. Separate bananer holder seg lenger, og pakker du i tillegg stilkene inn i plastfolie, kjøper du deg enda litt mer tid.
Les også
Temperaturen har også mye å si.
Bananer trives best kjølig og tørt – men ikke iskaldt. Et mørkt spiskammers eller en hylle borte fra sollys er perfekt.
Og viktigst av alt: Hold dem unna epler og tomater. De produserer også etylen, og da blir det full fest i fruktskålen.
Neste gang du står der med en fristende klase, er det derfor lurt å tenke litt over hvor du legger dem. Det kan være forskjellen på gul glede og brun skuffelse.