Har du hørt om FotballtrøyeFredag før? Nå har du. Og det er en god grunn til at du bør finne frem din egen fotballtrøye nettopp i dag.
Fredag 9. mai preger fargerike fotballtrøyer sosiale medier, gatebildet, skoleklasser og arbeidsplasser. Selv om draktene er ulike, er alle på ett og samme lag - og motstanderen er barnekreft.
"På FotballtrøyeFredag viser barn og voksne over hele Norge at de er på samme lag i kampen mot barnekreft, sier generalsekretær i Barnekreftforeningen", Trine Nicolaysen.
Enkel handling - enorm betydning
"I Norge får over 200 barn og unge kreft hvert år, og til enhver tid er rundt 500 under behandling for barnekreft. For mange av disse barna betyr det at de i lange perioder ikke kan delta i idrett, skole eller vanlige hverdagsaktiviteter. Å vise støtte ved en enkel handling som å ta på seg fotballtrøye 9. mai, har enorm betydning for barna og familiene deres", fortsetter Nicolaysen.
Fellesskap og samhold betyr mye for barn og unge – enten det er på en fotballbane eller i møtet med en alvorlig sykdom.
FotballtrøyeFredag handler om å bruke fellesskapet i idretten, næringslivet, skoler og barnehager til å spre kunnskap og skape engasjement rundt barnekreftsaken.
Midler til livsviktig forskning
I Norge dør hvert eneste år to skoleklasser – 40 barn – av kreft. Barnekreft er den vanligste dødsårsaken blant barn mellom 1 og 14 år. Likevel forskes det altfor lite på disse kreftformene.
Derfor er FotballtrøyeFredag også en innsamlingsaksjon.
"I Norge er forskning på barnekreft både underprioritert og underfinansiert", slår generalsekretæren fast.
"Derfor går midlene fra FotballtrøyeFredag til livsviktig forskning på barnekreft, og støtte til familiene som rammes."
Barnekreftforeningens FotballtrøyeFredag handler om en kamp som varer så mye lenger enn to omganger på 45 minutter.
Vi tar på oss trøya - for dem som ikke kan.