Slik vasker du putene dine for å drepe støvmidd og fjerne gule flekker

23/08/2023 18:30

Emma Sletta

Forbruk
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er ikke alltid like lækkert med gule flekker, og det er ikke hyggelig å ha støvmidder, spesielt hvis du er allergisk.

Media Express.uk nylig snakket med søvnekspert Chris Tattersall om å vaske sengetøy grundig for å drepe bakterier og fjerne støvmidd, og overraskende nok var temperaturen på den anbefalte syklusen ikke 60 eller 90 grader.

Når det gjelder puter, delte eksperten sine beste tips for å vite når det er på tide å bytte dem ut og hvordan du rengjør dem – inkludert å fjerne stygge gule flekker.

– Hovedregelen er å vaske putevar eller trekk en gang i uken på 40 graders vask. Å vaske puten selv avhenger av hva puten er laget av. Akkurat som med sengetøy og dyner, er det viktig å vaske puten for å rengjøre sengetøyet for støvmidd, som naturlig tiltrekkes av brukt sengetøy, sier eksperten.

– Med syntetiske puter og dunputer, for å være helt fri for støvmidd, må de vaskes på 60 grader. På grunn av ullens selvrensende egenskaper holder ullputer imidlertid naturlig bakterier og støvmidd i sjakk, noe som betyr at vask ikke er nødvendig. Men hvis du vil vaske ullputen, bør du vaske den på 30 grader på en ullsyklus med ullvaskemiddel, sier eksperten.

Hvis du oppdager at puten begynner å lukte, eller er flekkete eller blir gul, kan det være et resultat av svette fra hodet.

Det skriver Express.uk.

"Gule flekker oppstår på grunn av fiberen puten er laget av - og er en indikasjon på at enten puten eller resten av  sengetøyet ikke regulerer temperaturen når du sover, og det er derfor du svetter," sa Chris.

De fleste gule flekker kan ikke fjernes, sa Chris, og mens du kan rengjøre putevaret eller puten selv for å fjerne svetten, går flekken vanligvis ikke bort. Dette er et tegn på at puten må byttes ut.

Det er andre "åpenbare tegn" som puten din kanskje må byttes ut. For eksempel, hvis puten din viser seg å være ubehagelig for hodet, nakken eller skuldrene, noe som resulterer i smerter og hodepine.

Du kan teste om det er på tide med en ny pute ved å brette den i to og slippe den. Skulle puten "brettes tilbake", er det greit å fortsette å bruke den; Hvis den forblir brettet, har den mistet støtten, og det er på tide med en ny.

Hvis du ikke vil bytte ut putene dine hvert år, eller hvis du er lei av å prøve å fjerne gule flekker fra putevar og putevar, bør du vurdere å bytte til ullputer.

Fordelen med en ullpute er at den vil holde hodet kjølig. Dette er helt essensielt for en god natts søvn.