Mange nordmenn betaler alt for mye: Ikke la deg lure

05/05/2025 21:59

Yvonne

FORBRUKER
Foto: Shutterstock
De nye innreisereglene til Storbritannia har ført til forvirring blant mange nordmenn. Særlig har flere blitt lurt til å betale langt mer enn nødvendig for å få innreisetillatelse – og i noen tilfeller har beløpene vært mer enn ti ganger høyere enn det de faktisk skulle ha betalt.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Fra 1. april i år har det blitt et krav for nordmenn å søke om en elektronisk reiseautorisasjon (ETA) for å kunne besøke Storbritannia. Søknadsprosessen er enkel, og du kan få tillatelsen på få minutter, men det er én viktig ting å være oppmerksom på: hvor du søker.

Den offisielle prisen på en ETA gjennom britiske myndigheters nettside er 16 pund – cirka 220 kroner. Dette gir deg en gyldig innreisetillatelse som lagres i passet ditt og gjelder i to år.

Men mange nordmenn har gått på en smell og betalt langt mer. Ved å havne på feil nettsider har de endt opp med å betale flere tusen kroner for det samme, eller i verste fall, blitt helt rundlurt.

En rekke uoffisielle nettsider og såkalte formidlere har poppet opp etter at innreisekravene ble introdusert. De tilbyr å gjøre søknadsprosessen for deg – til en høy pris.

Betalte 20 ganger for mye
Disse sidene har betalt for å ligge øverst i Google-søk, og de frister med en enkel løsning. Problemet er at de tar unødvendige gebyrer og ingen av disse sidene har noe med britiske myndigheter å gjøre.

Resultatet? Mange nordmenn har betalt overpris for en tjeneste som de kan få på noen få minutter og til en langt billigere pris på den offisielle nettsiden.

En bergenser som skulle ordne ETA til seg og kona før påskeferien i Storbritannia, ble lurt til å betale over 5600 kroner - 20 ganger mer enn den offisielle prisen.

"Det er selvsagt irriterende. Det er mye jeg kunne ha brukt de pengene på i Storbritannia", sier mannen til Aftenposten.

Slik unngår du å bli lurt
For å unngå å bli lurt, er det viktig å være nøye med hvilken nettside du bruker. Den eneste offisielle kilden for ETA-søknader er den britiske myndighetens nettside, GOV.UK, eller den offisielle UK ETA-appen.

Hvis du er i tvil, kan du alltid sjekke etter symbolet med en kongekrone, som indikerer at det er den offisielle appen.

Forbrukerjurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet advarer mot svindel og mellomledd som kun er der for å trekke penger fra deg:

"Dette er ren svindel eller i beste fall et fordyrende og unødvendig mellomledd", sier han til Aftenposten.

Britiske myndigheter ber folk rapportere svindelforsøk via en egen nettside. Og de understreker at den offisielle ETA-søknaden normalt behandles i løpet av sekunder og koster langt mindre enn det svindelsidene og såkalte «hjelpesider» tar seg betalt.

Slik søker du riktig

  • Offisielle nettsider: GOV.UK (den britiske myndighetens nettside) eller den offisielle UK ETA-appen (tilgjengelig på Google Play eller Apple App Store).

  • Unngå svindel: Unngå nettsteder som har betalt for å ligge øverst i Google-søk. De er ikke offisielle og kan koste deg unødvendige tusenlapper.

Husk: Søknadsprosessen for ETA er enkel, rask og billig – og den skal ikke koste deg mer enn 220 kroner. Vær forsiktig, og sjekk alltid at du bruker de riktige nettsidene for å unngå å betale for mye!