Vil du unngå plantevernmidler i kroppen?
Da bør du lese videre. Her er listen over de 9 matvarene som inneholder mest sprøytemidler – og som du bør tenke deg om to ganger før du legger i handlekurven neste gang.
Akkurat nå leser andre
Vil du unngå plantevernmidler i kroppen? Da bør du tenke deg om neste gang du handler frukt og grønt.
Tall fra Fødevarestyrelsen og Danmarks Fødevareinstitutt viser nemlig at en håndfull matvarer står for over 60 prosent av plantevernmiddelrestene vi får i oss –og mye av dette finner du også i norske butikker.
Her er de 9 verste synderne – og hvorfor du bør velge økologisk neste gang:
1. Epler – den største synderen
Epler troner suverent på toppen. Hele 61 prosent av danske epler inneholder plantevernmiddelrester – og blant de utenlandske er tallet skremmende 90 prosent!
2. Salat
En sunn favoritt, men også full av rester. 58 prosent av dansk salat og 43 prosent av utenlandsk inneholder plantevernmidler.
3. Tomater
Les også
Tomater fra utlandet er tungt sprøytet: 80 prosent inneholder plantevernmidler, mens bare 7 prosent av de danske gjør det.

4. Pærer
Nesten alle utenlandske pærer – hele 96 prosent – har spor av plantevernmidler. Danske pærer ligger noe bedre an, men fortsatt har 45 prosent rester.
5. Hvete
Selv i hvetemelet ditt kan det skjule seg plantevernmidler. 31 prosent av dansk og 67 prosent av utenlandsk hvetemel inneholder rester.
6. Poteter
En hverdagsfavoritt – men ikke helt ren. 22 prosent av danske og 31 prosent av utenlandske poteter har plantevernmiddelrester.

7. Agurker
Vil du ha rene agurker, bør du gå for økologisk. 36 prosent av danske og hele 59 prosent av utenlandske agurker er sprøytet.
8. Jordbær
Les også
86 prosent av danske ikke-økologiske jordbær inneholder spor av plantevernmidler. For utenlandske bær er dette tallet 97 prosent.
9. Druer
Danske myndigheter har bare tatt prøver av utenlandske druer. Men det finnes rester av plantevernmidler i nesten alle: hele 98 prosent.
Kort sagt: Hvis du vil ha færre kjemikalier i kroppen, kan det lønne seg å velge økologisk – spesielt når det gjelder frukt og grønt som spises med skallet på.
Bytt ut de mest sprøytede matvarene med økologiske alternativer – kroppen din vil takke deg!