6 varselsignaler om at leveren din er full av giftstoffer

28/12/2017 12:15

Anniken Hauge

Helse
Her er seks signaler fra leveren du ikke må ignorere.

Du kjenner sikkert til ordtaket; du er hva du spiser.

Dessverre har det kommet flere tilsetningstoffer i maten vi spiser de siste tiårene. Når de kommer inn i kroppern, kan det overbelaste leveren, hvilket påvirker helsen i negativ retning.

Det skriver den svenske helsesiden KRY

Julen kan samtidig være en spesielt tøff tid for leveren din, fordi vi trener mindre og spiser mer. Så hvis du akkurat sitter med litt dårlig samvittighet her i slutten av desember månend, anbefaler vi at du leser videre.

Leveren er ett av kroppens viktigste og mest kompliserte organer, som hjelper kroppen med å filtrere bort avfall samt bidra til at kroppen fordøyer næringen den får. Det er altså viktig å ta godt vare på leveren.

Newsner har samlet seks signaler du må holde øye med, slik at du kjenner hvis leveren din roper etter hjelp.

1. Smerter rundt leveren: 

Ømhet i øvre og høyre del av buken kan være et tegn på at leveren din kanskje ikke har det så bra. Leveren ligger nemlig i dette området.

2. Hovne ankler og ledd:

Hvis din lever ikke har det bra, prøver den selv å reparere skadene på bekostning av at det dannes arrvev. Arrvev gjør det dog vanskeligere for leveren å fungere optimalt. 

Hovne føtter kan være et tegn på skrumplever, hvilket kan påvirke både ben, hofter og lår som kan svulme opp. Det gir ikke nødvendigvis smerter, men allikevel er det viktig å være oppmerksom hvis den nedre delen av kroppen din er hoven. 

3. Du legger på deg:

Fettlever er forholdsvis vanlig og ufarlit, men det kan lede til skrumplever og øktt risiko for å utvikle leverkreft. Leveren klarer nemlig ikke å håndtere alle de giftstoffene som spesielt alkohol, kunstige søtstoffer og fet kost forårsaker. 

Levercellene omdanner alkohol eller sukker til triglycerider, en slags type fett. Men når det samler seg for mye fett i cellene, blir deres normale funksjon forstyrret.

4. Kløe:

En av leverens viktigste funksjoner er å rense blodet for avfallsstoffer og giftstoffer, som skilles ut med gallen og tømmes ut av tarmen. Men av forskjellige årsaker kan galleblæren hemmes, og resultatet blir derfor at kroppen ikke får kvittet seg med alle giftstoffene.

Det kan resultere i en irriterende kløe i spesielt håndflatene og under føttene. I heftige tilfeller kan det gi kløe over hele kroppen. 

5. Gul hud og gule øyne:

Ved sykdommer i leverens celler og galleganger, kan fargestoffet bilirubin samles i blodet, hvilket ofte resulterer i at det ytterste hvite laget av øyet og huden blir gulaktig og at urinen blir mørkere. 

6. Kronisk tretthet: 

Hvis du føler deg kronisk trett, kan det også skyldes at leveren din er svekket. Leveren bidrar nemlig i stor grad til energiforsyningen i kroppen, men blir den skadet kan du oppleve tretthet som konsekvens. 

Heldigvis kan du ta vare på leveren din ved å trene, spise sunt og begrense alkoholinntaket ditt.

7 ting som skjer med kroppen din hvis du starter dagen med et glass vann

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.