7 grunner til at du fryser mere enn andre

30/10/2017 12:00

Anniken Hauge

Helse
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er ikke bare vinden og været. Det kan være noen helt spesielle grunner til at du fryser mer enn andre.

November står for døren, og nå på slutten av høsten begynner kulden for alvor å rive godt i kinnene.

Årstiden skifter stille og rolig, og derfor begynner mange å fryse - både utenfor i den kalde vinden, men også inne. 

Hvis du hele tiden føler deg gjennomfrossen og har problemer med å få varmen, men andre rundt deg tilsynelatende har det fint, så kan det være noen helt naturlige og vitenskapelige forklaringer på det. Ifølge Health kan det være syv grunner til at du alltid er frossen.

1. Du er for tynn 
Hvis du ikke har nok fett på kroppen, så er ikke kroppen din spesielt god til å holde på varmen.

Fettet på kroppen har en isolerende effekt som holder kulden unna. Men hvis du er for tynn, så gir du ikke kroppen nok energi til å jobbe med i form av riktig mat. Får du med andre ord i deg for få kalorier, så kan ikke kroppen omsette maten til energi, og da forbrenner ikke motoren - akkurat som motoren på en bil blir kald hvis den ikke går. 

2. Du mangler jern
Hvis du unngår rød biff, paprika, egg eller grønt, så mangler du garantert jern i kosten din.

Det er slett ikke bra, for jern er viktig for røde blodlegemer som frakter oksygen rundt i blodet. Hvis du ikke får nok jern, så får ikke de røde blodlegemene jobbet effektivt, og mangel på jern er lik en kald kropp. Så sleng en biff i pannen, for den gode helsens skyld.

Rødt kjøtt er viktig hvis du vil holde kroppen varm. Foto: Shutterstock

3. Du har dårlig blodomløp
Nå som vi er inne på blodet, så kan du enkelt undersøke om du har et dårlig blodomløp. Hvis hendene og føttene dine alltid er kalde, mens resten av kroppen din føles veltemperert, så betyr det at blodomløpet ikke er godt nok. Det kan være et tegn på en hjerte -og karsykdom eller åreforkalkning, hvilket fører til at blodsirkulasjonen er for dårlig til å nå ut til kroppens ytterpunkter.

Der finnes også en spesiell lidelse kalt Raynauds sykdom, hvor kroppen lager spasmer i fingre, tær, nese eller tungespiss. Hvis du er i tvil, så kan legen hjelpe deg med å avklare hvilken tilstand du har.

4. Du sover ikke godt nok
Det er viktig å få sovet nok når hodet først treffer puten om kvelden. Hvis du ikke får nok søvn, så klarer ikke hjernen å effektivt regulere kroppens temperatur. Forskere har sett en nedgang i kroppstemperaturen hos folk som ikke fikk nok søvn.

Årsaken til denne sammenhengen vites ikke, men forskere mistenker at for lite søvn bidrar til problemer med forbrenningen, som blir nedsatt ved dårlig søvn. 

Søvn er viktig hvis du ikke vil fryse. Foto: Shutterstock

5. Du drikker ikke nok vann 
Det er viktig å få i seg nok vann i løpet av dagen. Da kroppen består av væske, kan den frigi varme over tid hvis man har fått i seg rikelig med drikke.

Husk å drikke minst to liter vann om dagen. Foto: Shutterstock

Uten vann kan ikke kroppen stå imot kulde, så husk å drikke to liter vann hver dag.

6. Du er kvinne
Hvis du som kvinne fryser ofte, mens dine mannlige kollegaer alltid er varme, så kan det ha en biologisk årsak. Forskere har funnet ut at kvinner har en høyere kjernetemperatur enn menn, hvor varmen i høyere grad beskytter hjernen og hjertet. Men den indre varmen når ikke alltid ut til hendene og føttene, og derfor setter damer seg oftere ved ovnen enn menn.

7. Du får ikke i deg nok B12-vitamin
Kroppen trenger riktig brennstoff i motoren for å kunne fungere godt, og hvis du ikke får i deg nok B12-vitamin, så føler du deg kaldere. Det skyldes at vitaminet bidrar til å danne nye røde blodlegemer, og de er jo som kjent gode å få transportert rundt i kroppen.

En vitaminmangel på B12 kan dog kureres raskt. Det gjelder å spise nok magert kjøtt, fisk og melkeprodukter. I sjeldne tilfeller kan du få rikelig B12-vitamin og fortsatt fryse, og da bør du ta deg en tur til legen så du kan få styr på fryseproblemene.

Laks er en B12-bombe som er viktig å få i seg for å få varmen. Foto: Shutterstock