Eksperter slår fast: Du har tint opp frossen mat feil hele livet

12/9/16 23:30

Anniken Hauge

Helse
Karbonadedeig er en klassiker i fryseren og bør også tines opp i vann. Foto: Shutterstuck.
Karbonadedeig er en klassiker i fryseren og bør også tines opp i vann. Foto: Shutterstuck.
Slenger du den frosne maten i kjøleskapet og lar den tine langsomt opp, eller setter du mikroen på opptiningsprogram? Du bør slutte med begge deler. Les her hva du heller skal gjøre.

Hvem har ikke prøvd å ta en pakke frossent kjøtt ut av fryseren om morgenen og slenge den i kjøleskapet for å ha en pakke opptint kjøtt om ettermiddagen, som er klar til å puttes i panna eller i gryten til middagsmat.

Og hvis man har det virkelig travelt, har de fleste sikkert også slengt frosne matvarer i mikrobølgeovnen. 

Men men ingen af delene er å anbefale, lyder det fra svenske forskere ifølge Sciencenordic.com.

- Forsegle den frosne maten ordentlig i plastikk, og det blir raskere varmet opp når man bruker kaldt vann direkte fra kranen da vann er ledende. Det smaker også bedre, sier Susanne Ekstedt fra det svenske SP Tekniske Researchinstitut i Göteborg, som påpeker at dette trikset både er det raskeste og sunneste.

Susanne Ekstedts opplever at det typisk bare er fødevareindustustrien som kjenner til dette trikset og ikke vanlige forbrukere. 

Så hvis du skal bruke den frosne maten raskt, er det best å tine den opp i vann. Det gelder både for kjøtt, fisk og grønnsaker. 

Når man skal tine opp mat, er det viktig å unngå iskrystaller, hvilket enkelt kan skje i kjøleskabet. Disse iskrystallene kan nemlig gjøre skade på mat-cellene og endre smaken på maten din. 

En ung kvinne innså den forferdelige sannheten da hun så ned på undertøyet sitt.
Tre bestevenner gjorde et lite klassisk dørtriks, men det hele endte tragisk da de valgte feil hus å gjøre det på.