Forskere advarer: Å legge til salt til måltidene dine er knyttet til tidligere død

06/08/2023 14:30

Emma

Helse
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Folk som nyter ekstra salt i maten, har større risiko for å dø tidlig, ifølge ny forskning. Her er det du trenger å vite om å krydre maten og hvordan det påvirker helsen din.

Mange av oss har for vane å legge til ekstra salt til måltidene våre når vi setter oss ned for å spise.

Denne kjærligheten til krydder har vært knyttet til tidlig død.

Ny forskning har vist at de som alltid legger til salt i maten, har en 28 prosent økt risiko for å dø tidlig sammenlignet med de som aldri eller sjelden krydder maten med salt.

Det skriver The Mirror.

Studien, som involverte mer enn 500 000 mennesker, beregnet at en ekstra person ut av hver 100 som legger salt til maten, kan dø ung.

Her er hva du trenger å vite om å legge for mye salt til maten din:

Vanligvis dør omtrent tre av hver 100 personer i alderen 40 til 69 år for tidlig i befolkningen generelt.

Men ifølge studien har folk som foretrekker å legge til ekstra salt i maten, forkortet flere år av livet.

Studien, publisert i European Heart Journal, viste at i alderen 50, 1,5 og 2,28 år ble slått av forventet levealder for kvinner og menn som tilsatte ekstra salt til maten.

Folk som ble med i studien mellom 2006 og 2010 ble bedt om å indikere hvor ofte de tilsatte salt til matmaten, alternativene var aldri eller sjeldne, noen ganger og ofte eller alltid.

Faktorer som alder, kjønn, rase, BMI, røyking, alkoholinntak, fysisk aktivitet, kosthold og medisinske tilstander som diabetes, kreft og hjertesykdom ble også tatt i betraktning.

I løpet av en niårig oppfølging ble det registrert om lag 18 474 for tidlige dødsfall under 75 år.

Ifølge Chloe MacArthur, senior hjertesykepleier ved British Heart Foundation, spiser for mye salt fører til høyt blodtrykk, noe som deretter kan føre til økt risiko for hjerteinfarkt og hjerneslag.

Professor Lu Qi fra Tulane University School og Public Health and Tropical Medicine i New Orleans, sa:

"Selv en beskjeden reduksjon i saltinntaket ved å legge til mindre eller ingen salt til mat ved bordet, vil sannsynligvis føre til betydelige helsemessige fordeler."

Han la til:

"I det vestlige kostholdet står tilsetning av salt ved bordet for 6 prosent til 20 prosent av det totale saltinntaket og gir en unik måte å evaluere sammenhengen mellom vanlig saltinntak og risikoen for død."

Imidlertid kan høye nivåer av salt også være til stede i matvarer, for eksempel bearbeidede matvarer, selv uten at vi legger ekstra til det.

Forskerne har funnet ut at risikoen for tidlig død forbundet med ekstra salt ble litt redusert blant folk som spiste mer frukt og grønnsaker.

Professor Qi sa:

"Vi ble ikke overrasket over dette funnet, da frukt og grønnsaker er viktige kilder til kalium, som har beskyttende effekter og er forbundet med lavere risiko for tidlig død."

Han la imidlertid til at det er behov for ytterligere studier på dette, da denne studien er den første som rapporterer en sammenheng mellom tilsetning av salt til mat og dødelighet.