Har det vært vanskeligere enn vanlig å komme i gang etter nyttår? 3 symptomer på angst du ikke kan ignorere

13/01/2024 07:00

Emma

Helse
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Jule- og nyttårsfeiringen kan skjule uventede utfordringer, og når hverdagen og jobben gjenopptas, kan noen oppleve mer enn bare fysisk utmattelse.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Gløgg, gaver og blinkende lys - jul og nyttår skinner med glede og samhold. Men når konfettien har lagt seg, er det vanlig å føle seg utmattet når du kommer tilbake på jobb.

Men du bør være ekstremt oppmerksom på denne følelsen av å være "utmattet", hvis du spør psykoterapeut og partner i angst.dk Flemming Bust.

Det kan være et skjult rop om hjelp, og bak masken av utmattelse som mange klandrer etter fester, skjuler det seg en lumsk fiende - angst.

– Det er viktig å lytte til signalene kroppen sender. Angst er ikke bare en følelsesmessig respons, men en kraftig melding fra vårt sinn som forteller oss at noe må tas opp. Så i denne etterfestperioden må vi ikke ignorere signalene kroppen sender oss, forklarer Flemming Bust.

3 symptomer på angst

Det er viktig å understreke at angst kan manifestere seg på mange forskjellige måter, men det er spesifikke symptomer som krever spesiell oppmerksomhet.

Rett etter en travel ferieperiode, for eksempel jul, kan det føles ekstra tøft å starte arbeidet, og derfor blir disse ofte oversett eller forvekslet med vanlige daglige stressorer.

Men ifølge Flemming Bust bør disse tre faresignalene definitivt ikke ignoreres:

Hjertebanken

Flemming Bust forklarer:

– Hjertebank er i seg selv ganske vanlig, for eksempel i forbindelse med trening eller forelskelse, som er et slags sunt stress for kroppen. Men det kan også skje med angst. Så, hvis du opplever hjertebank i hverdagslige situasjoner der det ikke er umiddelbar fysisk anstrengelse eller sterk følelsesmessig opplevelse, kan det være et tegn på noe mer bekymringsfullt, for eksempel angst eller stress. I disse tilfellene er hjertebank ikke et tegn på positiv tilpasning, men snarere et advarselssignal fra kroppen. Derfor er det viktig å være oppmerksom på disse situasjonene, fordi regelmessig eller intens hjerterytme uten tilsynelatende grunn kan indikere en underliggende tilstand som krever oppmerksomhet.

Svimmelhet

– Svimmelhet kan skyldes økt aktivitet i det autonome nervesystemet. Du kan tenke på det som kroppens 'frysereaksjon'. Hvis du for eksempel kom over en bjørn i skogen, ville du enten slåss, flykte eller i verste fall spille død. Når du føler deg svimmel, er det som om kroppen din velger dette siste alternativet for deg. Det er amygdala i hjernen din som prøver å beskytte deg ved å "slå av" et øyeblikk, noe som kan forårsake svimmelhet.

Mens svimmelhet av og til kan oppstå av ufarlige grunner, for eksempel å stå opp for fort, kan gjentatte episoder med svimmelhet i hverdagslige situasjoner være et viktig signal fra kroppen.

– Når hjernen og kroppen er under konstant press, kan det autonome nervesystemet bli overbelastet, noe som kan resultere i episoder med svimmelhet. Det er kroppens måte å si at den er overbelastet eller ute av balanse, forklarer Flemming Bust.

Hyperventilering

– Angst fører ofte til hyperventilering, som fysiologisk forskyver balansen mellom oksygen og karbondioksid i kroppen. Dette kan få hjernen til å føle at det er for lite oksygen, og det utløser da mer hyperventilering. Denne onde sirkelen kan føre til flere bekymringsfulle symptomer som kortpustethet, økt svimmelhet, prikking i fingre og tær, tørr munn og en følelse av mental forvirring eller "hjernetåke". Disse symptomene kan være forstyrrende i dagliglivet og kan til og med forverre opplevelsen av angst. I hverdagen er det derfor viktig å være oppmerksom på disse tegnene på hyperventilering, da de ikke bare er ubehagelige, men også kan være indikatorer på at kroppen ikke håndterer stress og angst effektivt, forklarer Flemming Bust.

Det er viktig å være klar over at disse symptomene kan være alvorlige indikatorer på angst, og de må derfor ikke ignoreres eller forveksles med vanlige daglige stressfaktorer, sier Flemming Bust.

"Den uforklarlige hjerterytmen, svimmelheten og hyperventileringen i hverdagen er kroppens diskrete, men presserende samtaler. Symptomene, ofte feilaktig avskrevet som bagateller, kan være kraftige indikatorer på angst. Det er viktig å lytte til disse signalene – det er ikke bare hverdagslig bakgrunnsstøy, men viktige advarsler som forteller oss at det er på tide å ta vare på vår mentale helse," avslutter Flemming Bust.