Hudleger advarer: Denne må du IKKE klemme på

31/10/2017 17:00

Anniken Hauge

Helse
Hvis du har fått en byll i ansiktet eller på kroppen, må du ikke prøve å klemme den ut.

Vi har alle opplevd å få en irriterende kvise i ansiktet som føler man bare mååå klemme på.

Eller den kjipe følelsen av å se seg selv i speilet når man kommer hjem etter en lang dag, og oppdager at man har gått rundt hele dagen med en gul kvise midt i panna uten å vite det.

Ved alvorlig kviseutbrudd, også kalt akne, kan kvisene utvikle seg til verkfylte byller, og her er det viktig at man holder fingrene fra fatet. 

Det er ganske normalt å få en byll, og det finnes heldigvis gode råd for å bli kvitt dem, som blant annet en hudlege kan hjelpe deg med hvis du har behov.

Caroline Strandhagen, hudlege ved Hudklinikken, har flere gode råd å gi.

Hun forteller til NRK at en abscess eller en byll er en avgrenset betennelse. Betennelsen danner et pussfylt hulrom i vevet og skyldes som regel en bakteriell infeksjon.

Caroline Strandhagen forklarer videre at dette pusset består av vevsrester, hvite blodceller samt levende og døde bakterier.

Abscessene kan komme hvor som helst på kroppen. Hyppigst er kanskje i lyskeområdet, analt eller hvor det er tynn hud. Spesielt ved barbering av hår, som gir lett tilgang for bakterier ned i hårsekker, sier hudlegen til NRK.

Det er viktig å oppsøke lege hvis man oppdager at man har en betent byll. Prøver man å klemme på den, kan det nemlig bare bli verre.

Hudlegen forklarer at behandlingen som oftest er at man åpner byllen og tømmer den, etterfulgt av antibiotikabehandling.

Samtidig understreker hun at det er viktig med god håndhygiene hvis du har en byll på kroppen.

Hvis du opplever å få byller i nærheten av endetarmen, er det enda viktigere å holde det hygienisk rent, da dette området som kjent har mye bakterier. Hvis det er bakterier i pusset fra en byll i dette området, behandles det som smittemateriale.

Er du usikker på om du har en byll, så er det lurt å oppsøke legen slik at tilstanden ikke blir forverret.

Les også: Kvinne led av fryktelig hodepine: Så oppdaget legene hva som bodde i øret hennes