Hvis du har dette på kroppen din, skynd deg til legen

23/08/2022 12:30

Emma Sletta

Helse
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er bortkastet tid å vente på et positivt resultat fra en blodprøve hvis du har fått noe som ser ut som en skyteskive. Dette mener den britiske helsetjenesten, som har begynt å gi medisin mot borrelia.

Hvis du våkner og legger merke til at du har et merke eller som ser mer ut som en skyteskive, bør du ikke tro at det kommer til å gå vek på egen hånd. I stedet bør du søke medisinsk rådgivning umiddelbart, da dette er et tegn på at du har blitt smittet av borrelia.

Tidligere, på et legebesøk, ville du bli henvist til en blodprøve hvis du hadde det som så ut som en skyteskive. Imidlertid har den britiske helsetjenesten endret prosedyren da de tror at for mye dyrebar tid går tapt mens de venter på blodprøver.

Derfor vil folk som går til legen i England i stedet bli behandlet med antibiotika umiddelbart før symptomene begynner å dukke opp. Det kan ta opptil åtte uker før du får riktig svar, og i løpet av den tiden kan sykdommen eskalere helt.

– Hvis det karakteristiske målsymbolet kan sees, bør legene føle seg trygge nok på at det er borellia, sier professor Gillian Leng, helsedirektør ved Folkehelseinstituttet (NICE).

Men ikke alle vil få skyteskiven som hvis de har blitt smittet med borrelia. Andre symptomer inkluderer høy kroppstemperatur, hodepine, muskel- og leddsmerter, tretthet og mangel på energi. Hvis du ikke blir behandlet for sykdommen, kan den utvikle seg til hevelse i ledd, problemer med nerver og hjerte, samt hukommelsestap og mangel på konsentrasjon.

Hvordan får man borrelia?

Det er først og fremst små flått som kan infisere deg med sykdommen. De ligger vanligvis i høye gress-, eller skogsområder, og derfor er det ofte viktig at du har dekket huden din hvis du beveger deg i slike områder.

Et kryss vil vanligvis ikke være veldig stort, så det vil være en god ide å ha en grundig sjekk av kroppen hvis du har bodd på steder der flåttene primært ligger. Hvis et kryss har funnet veien til kroppen din, går de vanligvis for litt varmere steder. Derfor vil de oftest bli funnet på skrittet eller armhulen, men de kan slå seg ned hvor som helst.

Skulle du bli bitt av et kryss, bør du fjerne det med pinsett, og rengjør deretter området med desinfeksjonssåpe.

Den anerkjente kanadiske sangeren Avril Lavigne har tidligere åpnet opp om sin kamp mot borrelia, hvor hun på et tidspunkt var sikker på at hun ikke ville overleve.