Hvorfor får jeg tørre lepper? Her er 8 årsaker og hva du kan gjøre for å unngå det

02/08/2017 22:15

Anniken Hauge

Helse
Hvorfor får jeg tørre læber
Foto: Tørre lepper / Shutterstock
Problemet med tørre lepper er veldig vanlig, spesielt på bestemte tidspunkter. Det er ikke bare irriterende, det kan også forårsake smerte og ubehag.

Tørre lepper kjennetegnes ved revner, rødhet, økt følsomhet og prelling av huden. Det virker som det er vanskelig å unngå, men det er det faktisk ikke! Tørre lepper kan behandles på en rekke måter som er enkle å følge. 

Hvorfor bliver dine læber tørre?

Følgende er de viktigste årsaker til tørre lepper, som vil hjelpe deg å finne ut hvordan du løser det. 

1. Dehydrering av kroppen

Dehydrering er en av de mest alminnelige årsakene til tørre lepper. Leppene har ikke talgkjertler som resten av huden har, og derfor er leppene mer tilbøyelige til å miste fuktigheten. Hvis været er tørt, så er tendensen til å lide av tørre og sprukne lepper større. Du bør ikke vente med å drikke til du blir tørst. Tørsthet er et sent tegn på dehydrering, så drikk minst 8 glass vann om dagen for å sikre at leppene er godt hydrerte. 

 

2. Du fukter leppene dine med tungen 

Den vanen som mange har med konstant å fukte leppene sine med tungen, gjør bare mangelen på vann værre. Det er bare effektivt i noen få sekunder, da spyttet fordamper og tørrheten kommer tilbake. Hvis du har denne vanen så bør du kvitte deg med den snarest. 

3. Mangel på beskyttelse

Du spurte; ”hvorfor er leppene mine så tørre”? Årsaken kan være manglende beskyttelse! I følgende tilfeller bør du beskytte leppene dine mer omhyggelig:

 •     I kaldt vær: Tørr og kald vinn forårsaker tørre og revnede lepper. Kontrasten fra en varm og tørr atmosfære er også en faktor som fører til tørre lepper. Beskytt leppene dine i kaldt vær! 
 •     Når det er varmt: Om sommeren er varmt vær og tørr vind alminnelig. Dessuten er det andre faktorer som vil forårsake tørre lepper, som økt eksponering mot solen og dehydrerende drikkevarer. Derfor bør du beskytte leppene dine korrekt om sommeren.
 •     Når du oppholder deg ute i lengre tid: Langvarig eksponering mot vind, kulde og varme kombinert med utmattende sportsaktiviteter øker sannsynligheten for tørre lepper. Hvis du ikke beskytter leppene dine tilstrekkelig under disse omstendighetene, vil leppene dine bare blir tørrere. 

4. Irritanter

Noen tannkremer inneholder irritanter som kan forårsake tørre lepper. Denne ingrediensen kalles natriumlaurylsulfat. Unngå tannkremer som inneholder natriumlaurylsulfat. Velg i stedet et annet merke eller lag din egen naturlige tannkrem. Noen fruktsyrer, spesielt sitrusfrukter, irriterer også leppene. Dessuten kan cinnamater som anvendes i tyggegummi, godteri eller tannkrem også irritere leppene. I disse tilfellene skal du kontrollere ingrediensene eller produktmerket før du kjøper dem.

 

5. Allergier

Noen allergier kan forårsake tørre lepper inkludert kobolt og nikkel. I noen tannkremer er det guaiazulen og noen noen leppestifter inneholder propylgallat eller phenylsalicylat, hvilket kan forårsake irritasjon og allergi. Unngå leppestifter og tannkrem med disse ingrediensene. Visse fødevareingredienser som matfargestoffer kan også medføre allergi og tørre lepper. Hvis du ikke er sikker på hvilket allergen du reagerer på, så bør du kontakte legen din. 

6. Du puster kun gjennom munnen

Når du puster gjennom munnen, får leppene dine mer kontaktmed luften og vil derfor bli tørre. Noen tilstander og sykdommer får deg muligvis til å puste gjennom munnen, som søvnapné, bihulebetennelse og forkjølelse. I slike tilfeller er det nødvendig å konsultere lege og få behandling. 

7. Medisin

Visse legemidler som anvendes til behandling av depresjon, angst, smerte, tøff akne, forkjølelse og nasalallergier, forårsaker ofte tørre lepper som en bivirkning. Hvis du er usikker på om leppene dine er tørre på grunn av legemidler, bør du kontakte legen din for å finne ut hva årsaken er. 

8. Mindre kjente årsaker

Kanskje er årsakene som er nevnt ovenfor ikke noe som er relevant for deg og det du spekulerer på: ”hvorfor er leppene læber så tørre”? Det er andre - ikke så alminnelige årsaker – til tørre lepper: 

 •     Vitamin B12 mangel
 •     Niacin-mangel. Det forårsaker revner spesielt på munnens sider 
 •     Gjærsoppinfeksjon
 •     Hypervitaminosis A
 •     Diabetes
 •     Visse blodforstyrrelser som Kawasaki sykdom
 •     Sjogrens syndrom: autoimmun sykdom som manifesterer seg via forskjellige symptomer, herunder tørre lepper
 •     Makrocytose: tilstand preget av økt størrelse av blodceller
 •     Seksuelt overførte sygdomme (STD'er) som AIDS

Tips til behandling av tørre lepper

1. Velg passende leppeprodukter

Tenk situasjonen din igjennom før du kjøper leppepomade. Hvis du oppholder deg mye utendørs, så velg en med solkrem. Hvis du har hatt problemer med revnede lepper i lengre tid, kjøp en balsam som inneholder kakaosmør eller andre næringsstoffer. Hvis leppene dine ser usunne ut, så bør du velge en leppebalsam som kan gi leppene dine en sunn glød. 

2. Bruk en luftfukter om natten

Du kan kjøpe en luftfukter i mange butikker og på apotekene. Tenn den om natten for å holde luftfuktigheten mellom 30 og 50%, det vil være effektivt – spesielt om vinteren. På den måten øker du luftfugtikheten og forhindrer dermed å tørke ut leppene dine. 

3. Bruk en hudkrem

Bruk av hudkrem som hjelper å holde på fukten, og dermed hjelpe med å forebygge og behandle problemet med tørre lepper. De hudkremene som inneholder ingredienser som sheasmør, vitamin E og kokkosolje er spesielt effektive. 

4. Unngå visse fødevarer

Fødevarer med et høyt innhold av syre eller andre irritante stoffer bør unngås. For eksempel inneholder tomater mye syre, så unngå å spise de. Noen andre irritante fødevarer, inkludert pepperfrukter, mangoskall og sauser bør fjernes fra kosten din.

 

Læs også:

Märtha og Durek trakk tilbake bryllupsinvitasjonen Det kommende ekteparet trakk tilbake bryllupsinvitasjonen.
Ektemannen overrasker kona med drømmekjøkken: Reaksjonen hennes knuser hjertet hans Han hadde gledet seg til å vise kona det nye kjøkkenet som han hadde laget selv mens hun var på ferie.